Kineska svemirska stanica srušila se na Zemlju

Kineska svemirska stanica srušila se na Zemlju

Screenshot: CNN

KINESKA svemirska postaja Tiangong-1 ušla je u Zemljinu atmosferu iznad Pacifika.

Kineska svemirska postaja Tiangong-1 vratila se u Zemljinu atmosferu u ponedjeljak između 8:11 sati ujutro i 9:33 sati ujutro po lokalnom vremenu (00:11-01:33 po GMT-ju, odnosno između 2:11 sata i 3:33 sata u noći po hrvatskom vremenu) iznad južnog Pacifika.Većina postaje izgorjela prilikom pada


Većina dijelova svemirske postaje izgorjela je od atmosferskog trenja prilikom pada. Do Zemlje su došle tek sitnije krhotine.

Prva kineska svemirska stanica lansirana u rujnu 2011., Tiangong-1, čije ime znači "Nebeska palača", duga je 10,4 m i široka 3,3 m. Sastoji se od eksperimentalnog laboratorija, servisnog modula i dviju solarnih ploča veličine 3x7 m svaka i dio je ambicioznog kineskog svemirskog programa kojem je cilj poslati u orbitu stalnu postaju do 2023. godine. Originalno je planirano da postaja prekine s radom 2013., ali je njena misija stalno bila produljivana.

Trebala se kontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, ali je u ožujku 2016. prestala raditi, što je potaknulo zabrinutost u vezi s njezinim padom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara