Kineska tvrtka ulaže 64 milijarde eura u tehnološku infrastrukturu u Kini

Kineska tvrtka ulaže 64 milijarde eura u tehnološku infrastrukturu u Kini
Ilustracija: EPA

KINESKI tehnološki div Tencent najavio je da će u sljedećih pet godina uložiti 500 milijardi juana (64 milijarde eura) u tehnološku infrastrukturu u matičnoj zemlji, uključujući računalstvo u oblaku, umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost.

Kineska vlada ustvrdila je u travnju da bi se drugo gospodarstvo svijeta tod dirigentskom palicom tehnologije trebalo strukturno osuvremeniti ulaganjima u "novu infrastrukturu" i poticanjem potražnje za poslovnim softverom i uslugama u oblaku.

Tencent tako planira ulagati i u tehnologiju blockchaina, servere, podatkovne i superračunalne centre, internetske operativne sustave, 5G mreže i kvantno računalstvo, rekao je u intervjuu državnim medijima izvršni potpredsjednik Dowson Tong.

Pokrenuli su WeChat

Kompanija je najpoznatija po svojoj aplikaciji za razmjenu poruka WeChat i nizu popularnih igara, ali cilj im je proširiti se na poslovne usluge budući da rast potrošačkog interneta usporava a kompanije prebacuju podatke na računalne kapacitete u 'oblaku'.

Trenutno su kompanije u tom segmentu pod pritiskom posljedica covida-19, kažu u Tencentu, no dugoročno će potražnja izvanmrežnih tvrtki i javnog sektora za njihovim uslugama porasti.

Tencent Cloud je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju držao 18 posto udjela u kineskom tržištu usluga u oblaku, daleko iza Alibabe čiji je udio iznosio 46,4 posto, prema podacima istraživačke kompanije Canalys.

Alibaba je u travnju najavio da će u sljedeće tri godine u infrastrukturu oblaka uložiti 200 milijardi juana (25,7 milijardi eura).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara