Kineske trudnice krijumčare svoju krv u Hong Kong kako bi otkrile spol djeteta

Kineske trudnice krijumčare svoju krv u Hong Kong kako bi otkrile spol djeteta
Foto: EPA

CARINSKI službenici u Hong Kongu u posljednjih su nekoliko godina zabilježili niz slučajeva krijumčarenja uzoraka krvi na granici s NR Kinom. Svi uzorci imali su jednu zajedničku poveznicu: pripadali su trudnicama koje su željele otkriti spol djeteta, nešto što im u Kini nije dopušteno uzimajući u obzir zabranu testova određivanja spola u toj zemlji. 

Zabilježeni slučajevi 

U srpnju 2017. hongkonški carinski službenici na graničnom su prijelazu Futian zaustavili ženu srednjih godina koja je u grudnjaku nosila bočice krvi. Na njima su bila napisana imena trudnih žena iz Kine, piše CNN

Četiri dana kasnije carinska služba presrela je ženu koja je u ruksaku nosila 203 bočice krvi zamotane u plastične vrećice. Zbog velike vrućine krv u tim bočicama počela se kvariti. 

Obje žene priznale su da su bile plaćene u iznosu od 14 do 42 dolara kako bi krv prokrijumčarile preko granice. 

U veljači 2019. 12-godišnja djevojčica zadržana je u luci Luohu, također na granici Hong Konga i NR Kine, pri čemu su u njenom ruksaku nađena 142 uzorka krvi. Jedan od carinskih službenika izjavio je: "Bilo nam je čudno vidjeti djevojčicu s pretrpanim ruksakom s obzirom na to da učenici iz Kine koji redovito ulaze u Hong Kong na ovom prijelazu najčešće nose samo knjige i hranu."

Krijumčarenje krvi u Hong Kong iz Kine u posljednje je tri godine postalo učestala pojava. Uzorci se šalju u hongkonške klinike na DNK testiranje, što budućim roditeljima omogućuje rano otkrivanje spola njihovog djeteta. 

Unatoč promjeni zakona kada je u pitanju politika jednog djeteta u NR Kini, mnogi kineski parovi i dalje se odlučuju na samo jedno dijete i u pravilu žele da ono bude muškog spola. 

Bočice skrivene u plišanim igračkama 

U svom očajničkom nastojanju da otkriju hoće li dobiti dječaka ili djevojčicu, mnogi kineski roditelji obraćaju se posrednicima koji uzorke majčine krvi prenose u Hong Kong. Deseci agencija nude usluge ovog tipa na društvenoj mreži Weibo, kineskom ekvivalentu Twittera. 

Predstavnik jedne od tih agencija izjavio je: "Žene mogu početi s testiranjem u šestom ili sedmom tjednu trudnoće. Vađenje krvi mogu obaviti u bolnici ili kod kuće, pri čemu medicinsko osoblje šaljemo u njihove domove."

Trudnice se potiče da bočice s uzorcima krvi šalju poštom u Hong Kong skrivene u plišanim igračkama ili kutijama zapakirane hrane. "Više ne zapošljavamo ljude da uzorke nose preko granice. Raditi tako postalo je preriskantno", dodano je. 

Spomenuta agencija na Weibou ima 380.000 sljedbenika i za svoje usluge naplaćuje 490 dolara. Testiranje se obavlja na udaljenoj lokaciji u Hong Kongu. 

Kineski zakon o planiranju obitelji zabranio je testove određivanja spola djeteta 2002. To je učinjeno kako bi se popravila velika neravnoteža između spolova u stanovništvu Kine. Prema podacima iz 2017., Kina ima 32,7 milijuna više muškaraca nego žena. 

Za vrijeme politike jednog djeteta selektivni su pobačaji u Kini bili uobičajena pojava. Procjenjuje se da je tako u razdoblju od 1970. do 2017. pobačeno 12 milijuna ženske djece. 

Iako zakoni u Kini od 2015. dopuštaju roditeljima da imaju više od jednog djeteta, mnogi od njih i dalje se odlučuju za samo jedno dijete zbog troškova života. 

Iako je Kinesko nacionalno povjerenstvo za zdravstvo i planiranje obitelji 2017. zabranilo izvoz ljudske krvi, Hong Kong dopušta njen uvoz pod uvjetom da nije zaražena i da je u tu svrhu izdana dozvola. 

"Oči napola zatvorene"  

Iako se po zakonu testiranja krvi u hongkonškim laboratorijima mogu obavljati samo uz liječničko odobrenje, mnogi laboratoriji na ovo se pravilo ne obaziru, a hongkonška vlada šutke prelazi preko kršenja zakona kako ne bi naštetila laboratorijskoj industriji od koje ostvaruje velike prihode. 

Nijedna od istraga koje je ministarstvo zdravstva pokrenulo protiv nezakonitog testiranja krvi nije rezultirala pokretanjem sudskog postupka. 

Laboratorijska industrija u Hong Kongu je unosan posao, pri čemu je u tom gradu čak osmišljeno tzv. neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT) kojim se spol djeteta može odrediti već nakon 10 tjedana trudnoće, što pak daje velik poticaj za obavljanje selektivnih pobačaja. 

NIPT je osmislio profesor kemijske patologije s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu Dennis Lo. On je još kao student medicine na Oxfordu počeo tražiti alternativu amniocentezi i skupljanju uzoraka korionskih resica, dvije invazivne metode korištene za otkrivanje abnormalnosti fetusa. 

"I jedna i druga metoda sa sobom nose mali rizik od spontanog pobačaja pa sam se zapitao postoji li jednostavniji način otkrivanja genetskih poremećaja", rekao je Lo. 

Tada je uvaženo mišljenje bilo da su cirkulatorni sustavi majke i djeteta međusobno odvojeni, no Lo je imao predosjećaj da mali dio DNK fetusa uspije ući u krv trudne žene. 

1997. objavio je rad u kojemu je dokazao prisutnost DNK djeteta u plazmi majčine krvi, dok je 10 godina kasnije razvio funkcionalno testiranje abnormalnosti u kromosomima. 

Milijuni testova  

Testiranje koje je osmislio Lo prva je u SAD-u u komercijalne svrhe počela primjenjivati kalifornijska tvrtka Sequenom. NIPT danas obavlja cijeli niz kompanija, uključujući kalifornijske Illuminu i Nateru te švicarskog farmaceutskog giganta Rochea. 

Kao takvo, ono je napravilo revoluciju u prenatalnom testiranju, uzimajući u obzir da je sigurnije za dijete i manje invazivno za majku. "7 milijuna žena diljem svijeta odlučuje se na NIPT svake godine", dodao je Lo.

Procjenjuje se da će tržišna vrijednost NIPT-a u 2019. porasti za 13,5 posto i iznositi 3,9 milijardi dolara. 

NIPT je posebno popularan u Kini, iako se tamo ne može koristiti u svrhu određivanja spola djeteta. Žene u Kini odlučuju se imati djecu u kasnijoj fazi života, a promjena politike jednog djeteta potaknula je mnoge od njih da se u 30-ima i 40-ima odluče na drugo dijete, što pak povećava rizik od rađanja djece s defektima.  

Lokalnim tržištem u Kini dominiraju tamošnje tvrtke poput BGI-a i Berry Genomicsa, pri čemu se u 2018. na NIPT odlučilo 4 milijuna Kineskinja. 

Za razliku od većine zemalja u kojima se primjenjuje NIPT, liječnici u Kini ne dopuštaju otkrivanje spola djeteta budućim majkama. To je pak potaknulo razvoj cijele jedne industrije u Hong Kongu, koja je od 2015. u konstantnom porastu. 

Zaključno s rujnom 2019., hongkonško ministarstvo zdravstva utvrdilo je 53 slučaja ilegalnog uvoza uzoraka krvi iz Kine. 

Određivanje spola djeteta nije jedina značajka NIPT-a. "Dokazali smo da ovom metodom možemo otkriti bilo koji genetski poremećaj fetusa", dodao je Lo. 

U bolesti koje se mogu predvidjeti NIPT-om tako se ubrajaju cistična fibroza, hemofilija, talasemija i kongenitalna adrenalna hiperplazija.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara