Kineske zrakoplovne kompanije traže odštetu od Boeinga

Kineske zrakoplovne kompanije traže odštetu od Boeinga
Foto: EPA

AIR CHINA i China Southern Airlines pridružile su se nizu kineskih zrakoplovnih kompanija koje su od američkog proizvođača zrakoplova Boeinga zatražile naknadu štete zbog prizemljenja zrakoplova 737 MAX, izvijestili su u srijedu državni mediji.

Kineska vlada prva je naredila prizemljenje svih zrakoplova tipa Boeing 737 MAX nakon nesreće Ethiopian Airlinesa u ožujku i one indonezijskog Lion Aira u listopadu prošle godine, u kojima je ukupno stradalo gotovo 350 ljudi.

Boeing 737 MAX povučen iz prometa

U međuvremenu je taj tip Boeingova zrakoplova povučen iz prometa u zemljama širom svijeta, uključujući SAD.

China Eastern Airlines prvi je pak kineski prijevoznik koji je zatražio odštetu od Boeinga zbog prizemljenja flote 737 MAX-a.

Kineske kompanije time slijede primjer Norwegian Aira koji je u ožujku od Boeinga zatražio da pokrije troškove proizišle iz povlačenja spornih modela zrakoplova iz prometa.

Od tri kineske državne zrakoplovne kompanije, China Southern raspolaže najvećom flotom Boeinga 737 MAX - ima ih ukupno 24. Air China ima 15 zrakoplova tog tipa, a China Eastern 14.

Iz China Southerna izvijestili su da su zatražili što skorije pregovore s američkim proizvođačem kako bi utanačili plan odštete, prema novinskoj agenciji Xinhua.

Zahtjev se vremenski poklopio s eskalacijom trgovinskog rata između Kine i SAD-a. Dvije zemlje ovog su mjeseca međusobno povisile carine na robu ukupne vrijednosti više stotina milijardi dolara.

SAD je uveo ograničenja i kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme Huaweiju, obrazlažući taj potez zabrinutošću za nacionalnu sigurnost.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara