Kineski "kongresnik" protiv "Starbucksa" u Zabranjenom gradu

Kineski "kongresnik" protiv "Starbucksa" u Zabranjenom gradu

KINESKA agencija Xinhua javlja kako je Jiang Hongbin, delegat Nacionalnog narodnog kongresa - kineskog ekvivalenta parlamenta, koji se sastaje jednom u godnu dana - iznio zakonski prijedlog kojim bi se u pekinškom Zabranjenom gradu zatvorila kavana koja pripada svjetski popularnom lancu "Starbucks".

Jiang u Kongresu predstavlja narod provincije Heilongjiang, a za život zarađuje kao predsjednik tvrtke Heilongjiang Chia Thai. Svoj je prijedlog obrazložio tvrdnjom da "Starbuckosv" kafić predstavlja "skrnavljenje kineske nacionalne kulture".

Zabranjeni grad, sagrađen 1420. godine u doba dinastije Ming, kada je Kina predstavljala najveću, najmoćniju i najnapredniju državu na svijetu, predstavlja jednu od najvelebnijih palača i uživa status lokaliteta UNESCO-ve svjetske baštine. Sve do godine 1924. je predstavljao rezidenciju kineskih careva, a otada je otvoren za javnost. Posljednjih je desetljeća postala jednom od najvećih turističkih atrakcija u Kini koju posjećuje sedam milijuna posjetitelja.

"Starbucks", popularni lanac kavana osnovan 1971. godine u američkom Seattleu, je svoje prve lokale u Kini otvorio 1999. godine, a 2000. i u Zabranjenom gradu. Međutim, već duže vremena se u dijelu kineske javnosti javlja sve veći otpor prema "Starbucksu", kojeg kao simbol komercijalne zapadne kulture smatraju nespojivim s nacionalnom baštinom. Zbog toga je prije nekoliko mjeseci pokrenuta on-line peticija s tim ciljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Nacionalni narodni kongres, kao i većina parlamenata u komunističkim državama, uglavnom služi kao stroj za dizanje ruku i potvrđivanje odluka unaprijed donesenih od strane vladajuće stranke, u posljednje vrijeme su kineske vlasti nekim njegovim delegatima dozvolili povremeno "soliranje", pogotovo kada je riječ o inicijativama za koje se vjeruje da uživaju određenu popularnost među narodom.

Izgradnja "Starbucksa" u okviru drevne palače je svojevremeno od komunističkih vlasti bila pravdana nastojanjem da se poboljša turistički prihod, odnosno financira izgradnja i održavanje objekata u susjednom olimpijskom selu. Međutim, još je nejasno kakav će stav Komunistička partija Kine imati prema ovoj inicijativi.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara