Kineski liječnik upozoravao na epidemiju koronavirusa, posjetila ga policija

Kineski liječnik upozoravao na epidemiju koronavirusa, posjetila ga policija
Li Wenliang Foto: Weibo/Li Wenliang

NA SAMOM početku ove godine gradske vlasti kineskog grada Wuhana pokušavale su umanjiti opasnost od širenja zaraze koronavirusom. Kada je jedan liječnik htio upozoriti svoje kolege na mogućnost nastanka epidemije, posjetila ga je policija i rekla mu da prestane s takvim glasinama.

Mjesec dana kasnije podijelio je svoju priču s javnosti iz bolničkog kreveta te je proglašen herojem.

"Pozdrav svima. Ja sam Li Wenliang, oftalmolog u Središnjoj bolnici Wuhan", napisao je Wenliang na kineskoj društvenoj mreži Weibo i započeo sa svojom pričom.

Upozorio kolege da se možda radi o vrlo zaraznoj bolesti

Wenliang je u prosincu u svojoj bolnici primijetio sedam slučajeva zaraze nepoznatim virusom za koji je mislio da ima sličnosti sa SARS-om, virusom koji je 2003. uzrokovao globalnu epidemiju.

30. prosinca upozorio je svoje kolege liječnike da bi se moglo raditi o vrlo zaraznoj bolesti i savjetovao im da nose zaštitnu odjeću kako bi izbjegli zarazu. Četiri dana kasnije posjetila ga je policija, odnosno službenici iz Ureda za javnu sigurnost koji su mu predali pismo u kojem je optužen da je "davao lažne informacije" koje su "ozbiljno narušile društveni poredak".

"Službeno Vas upozoravamo da ćete biti privedeni pravdi ako nastavite širiti ovakve neosnovane glasine“, pisalo je u pismu.

Wenliang je bio jedna od osam osoba koje je policija u to vrijeme nadgledala zbog "širenja nevjerodostojnih glasina", piše BBC.

Stigla zakašnjela isprika

Krajem siječnja Wenliang je na Weibu objavio kopiju pisma i ispričao što se dogodilo. U međuvremenu su mu se lokalne vlasti ispričale, no bilo je kasno za ispriku jer su se tog istog mjeseca mnogi zdravstveni djelatnici zbog slabe zaštite zarazili koronavirusom.

Ista stvar dogodila se i samome Wenliangu. Samo tjedan dana nakon posjeta policije liječio je ženu koja je imala glaukom, a nije znao da je i zaražena novim koronavirusom. Uskoro je dobio temperaturu i počeo kašljati te završio u bolnici. Razboljeli su se i njegovi roditelji koji su također ostali na bolničkom odjelu.

Deset dana kasnije, 20. siječnja, Kina je proglasila epidemiju i izvanredno stanje.

Wenliangu su prva testiranja bila negativna na koronavirus, ali 30. siječnja, nakon najsigurnije pretrage, pokazalo se da je ipak zaražen novim sojem opasnog virusa.

"Li Wenliang je heroj"

Njegova objava uzburkala je javnost i ubrzo je dobio tisuće komentara i riječi podrške.

"Li Wenliang je heroj", rekao je jedan korisnik društvene mreže Weibo.

"No u budućnosti će se liječnici još više bojati izdati rana upozorenja pri prvim znakovima moguće epidemije. Da bismo imali siguran zdravstveni sustav, potrebno nam je nekoliko desetaka milijuna Li Wenlianga", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara