Kineski premijer: EU i Kina moraju promovirati slobodnu trgovinu

Kineski premijer: EU i Kina moraju promovirati slobodnu trgovinu

Foto: Getty

EU i Kina moraju promovirati slobodnu i poštenu trgovinu kao i "pozitivni signal" ekonomske globalizacije, rekao je kineski premijer Li Keqiang šefici europske diplomacije Federici Mogherini.

"Kina i EU kao dvije sile u svijetu trebale bi... odgovoriti na globalne izazove, reformirati i poboljšati međunarodni sustav upravljanja, promovirati pozitivni signal ekonomske globalizacije i slobodnu i poštenu trgovinu", kazao je Li Federici Mogherini prema priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dvije strane trebale bi "odgovoriti na promjene i neizvjesnost u međunarodnoj situaciji suradnjom i stabilnošću kinesko-europskih odnosa", kazao je Federici Mogherini, koja je u posjetu Kini zbog kineskog-europskog strateškog dijaloga.

Kina u EU traži saveznike protiv američke politike

Promatrači ocjenjuju kako je od stupanja na dužnost novog američkog predsjednika Kina lansirala ofenzivu šarmiranja Europe kako bi pronašla saveznike protiv američke protekcionističke politike koju zagovara Donald Trump.

EU ostaje oprezna prema smjeru Kine, drugog najvećeg trgovinskog partnera i zabrinuta je kineskim masovnim izvozom čelika, militarizacijom otoka u Južnom kineskom moru i okretanju većem autoritarizmu predsjednika Xi Jinpinga.

EU želi postići s Kinom bilateralni ugovor o ulaganju kako bi olakšao europskim tvrtkama poslovanje u Kini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara