Kineski stručnjaci sudjelovat će u obnovi Notre-Damea

Kineski stručnjaci sudjelovat će u obnovi Notre-Damea
Foto: EPA

KINESKI stručnjaci sudjelovat će u obnovi pariške katedrale Notre-Dame, piše kinesko državno glasilo, pošto su vlade dviju zemalja potpisale ugovor o tome prilikom posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

U požaru, 15. travnja 2019., izgorio je drveni krov te pariške znamenitosti, jedne od najposjećenijih u Europi, što je potreslo svjetsku javnost. 

Vijest su s nevjericom primili mnogi Kinezi: oni koji su studirali u Francuskoj, ali i velik dio stanovništva jer je roman "Zvonar crkve Notre-Dame" Victora Hugoa veoma poznat u toj azijskoj zemlji.

"Kina i Francuska će 2020. utvrditi predmet i način suradnje te izabrati stručnjake koji će u njoj sudjelovati", objavila je kineska novinska agencija Xinhua. "Oni će se čim prije pridružiti francuskim ekipama kako bi na terenu zajedno sudjelovali u obnovi".

Još se ne zna što će točno raditi

Agencija navodi da su ravnatelj Ureda za nacionalnu kulturnu baštinu Liu Yuzhu i francuski ministar kulture Franck Riester potpisali ugovor u nazočnosti Emmanuela Macrona i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Agencija nije otkrila što će točno raditi kineski stručnjaci.

Obnova katedrale sporo napreduje gotovo sedam mjeseci nakon požara. No njezin glavni arhitekt ocijenio je u listopadu da bi se obnova mogla završiti za pet godina kao što je planirano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara