Kineski sustav umjetne inteligencije pobijedio 15 liječnika u natjecanju u dijagnosticiranju tumora

Kineski sustav umjetne inteligencije pobijedio 15 liječnika u natjecanju u dijagnosticiranju tumora
Ilustracija: 123rf

SUSTAV umjetne inteligencije Al obrisao je pod nekima od vodećih kineskih liječnika u dijagnosticiranju tumora na mozgu i predviđanju širenja hematoma, izvijestio je portal The Next Web prije nekoliko dana.

Prema navodima kineskog portala Xinhua, sustav je porazio tim od 15 vodećih kineskih liječnika rezultatom dva prema jedan. Sustav Al, poznat i kao BioMind, produkt je Istraživačkog centra za umjetnu inteligenciju i neurološke poremećaje bolnice Tiantan u Pekingu te predstavlja još jedan primjer iz dugog niza tehnologija za analizu slika.

U dijagnosticiranju tumora na mozgu BioMind je dostigao visokih 87 posto, prema točnosti od 66 posto koju su ostvarili medicinski stručnjaci. Uz to, sustavu je trebalo samo 15 minuta za otkrivanje 225 slučajeva, u usporedbi s 30 minuta koliko je trebalo liječnicima.

BioMind je ponovno pokazao nadmoć i u predviđanju širenja hematoma na mozgu, gdje je dostigao rezultat od 83 posto, dok su liječnici uspjeli ostvariti samo 63 posto.

Znanstvenici su uvježbavali sustav unoseći u njega na tisuće slika iz arhiva bolnice Tiantan. To je podiglo njegovu razinu prepoznavanja neuroloških bolesti na onu glavnog liječnika, s obzirom na to da je dosegnuo razinu preciznosti od 90 posto.

Izvršni potpredsjednik bolnice Tiantan Wang Yongjun izjavio je za portal Xinhua da se nije previše zamarao pobjednikom u borbi između liječnika i sustava Al. Rekao je da je duboko uvjeren da je to natjecanje pomoglo liječnicima uvidjeti snagu umjetne inteligencije, posebno onima skeptičnima oko iste. Na kraju je izrazio nadu da će i liječnici pokušati dublje razumjeti umjetnu inteligenciju i ukloniti eventualne predrasude prema njoj, prenosi The Next Web.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara