Kineski svenarodni kongres - trenutak potpune izmjene vlasti

SVENARODNI kineski kongres, otvoren u srijedu ujutro u Palači naroda na trgu Tiananmen u Pekingu, na sjednici do 18. ožujka ustoličit će novo vodsto zemlje predsjednika Jianga Zemina zamijenit će dosadašnji potpredsjednik Hu Jintao, a predsjednika vlade Zhu Rongjija dosadašnji vicepremijer Wen Jiabao.

Jiang, kojega će Hu zamijeniti nakon zaista vrlo dugog političkog života uspio je, iako ne suviše popularan, od Kine učiniti državu koja se sve više cijeni u svijetu, kako na gospodarskom tako i na diplomatskom planu.

U njegovu mandatu Kina je ušla u Svjetsku trgovinsku organizaciju, te dobila organizaciju Olimpijskih igara 2006. Otvaranje Kine se nastavilo, gospodarske reforme se produbile a Komunistička partija ostala je i dalje na vlasti.

Zhu, koji je na otvaranju godišnje sjednice kineskog parlamenta održao posljednji govor u svojstvu premijera čija je glavna tema bila razvoj ekonomije, utemeljitelj je kineskih gospodarskih reformi.

Zhu (76), je u govoru koji je trajao nešto manje od sat i pol naglasio da je stopa gospodarskog rasta fiksirana na oko 7 posto u ovoj godini, a govoreći o aktivnostima vlade naglasio je potrebu potpore poljoprivredi i razvoju ruralnih zona kako bi se smanjio jaz među povlaštenim regijama istoka i onima siromašnijima na zapadu.

On je također pozvao na borbu protiv separatizma i satanskih sekti , a o eventualnim političkim promjenama kao ni o stanju u svijetu nije nije bilo ni riječi.

Na godišnjoj sjednici kineskog parlamenta sudjeluje gotovo 3.000 zastupnika. Osim proglašavanja novog vodstva, zastupnici će izglasati državni proračun te odrediti glavne smjernice vladine politike za idućih pet godina.

´Njegov govor jako me dirnuo´, rekao je Li Xiulin, zastupnik provincije Jilin a ujedno i predsjednik jedne državne farmaceutske tvrtke. Njegovih pet godina ´bile su najprosperitetnije u povijesti Kine´. ´Kineski narod ga poštuje i jako voli´, dodao je Li, govoreći o Zhuovom govoru.

Wen Jiabao, koji će doći na Zhuovo mjesto, rođen je 1942. godine, a Komunističkoj partiji priključio se 1965. godine.

Hu Jintao (60), novi predsjednik, osoba je koju Kinezi još vrlo slabo poznaju iako je propaganda od studenoga pokušala popuniti praznine. I na međunarodnoj sceni tek se nedavno predstavio nakon posjeta Europi i SAD-u u posljednje dvije godine.

Tang Jiaxuan (65), ostat će najvjerojatnije ministar vanjskih poslova, a na čelu parlamenta Li Penga (74), bi trebao zamijeniti Wu Bangguo (61).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara