Kineski znanstvenik koji je stvorio GMO bebe dobio otkaz i optužnicu

Kineski znanstvenik koji je stvorio GMO bebe dobio otkaz i optužnicu
Screenshot: YouTube

KINESKOG znanstvenika, koji je stvorio prve genetski modificirane bebe na svijetu, vjerojatno čekaju kaznene prijave jer je "ozbiljno prekršio" državne propise, javljaju kineski državni mediji, a prenosi New York Times.

Naime, prema rezultatima vladine istrage, kineski znanstvenik He Jiankui i njegovi suradnici mijenjali su gene zametaka, a zatim ih usadili u maternice volonterki. Jedna od njih je rodila blizanke u studenom prošle godine, a druga je upravo trudna.

Istraga je također potvrdila navode znanstvenika da je prilikom eksperimenta angažirao osam parova te da je pokus rezultirao s dvije uspješne trudnoće.

Zbog bogatstva i slave

Istražitelji su rekli kako se blizanke Lulu i Nana nalaze pod liječničkim nadzorom.

Naveli su kako je znanstvenik istraživanje proveo zbog toga što je želio slavu i bogatstvo te kako ga je sam financirao, što donekle oslobađa njegovo sveučilište od kaznene odgovornosti.

Opasno za zametak

Podsjetimo se, krajem studenog 2018. godine odjeknula je vijest da je kineski znanstvenik He Jiankui, prvi put u povijesti, uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi znanstvenici kažu da je tek u začetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja te da nije prikladna za testiranje na ljudima.

Mnogi genetičari dvoje je li procedura sigurna za zametak i hoće li imati kobne posljedice po dijete u budućnosti ako se primijeni u njegovom ranom stadiju razvoja.

Čuvali ga stražari

Ubrzo nakon što je objavio rezultate svog eksperimenta i javnosti objelodanio da je stvorio prve genetski modificirane bebe, podigao je prašinu u cijelom svijetu, a u znanstvenoj zajednici pokrenuta je rasprava o ozbiljnim etičkim posljedicama takvih postupaka.

Njegovo sveučilište University of Science and Technology u Shenzhenu ga je suspendiralo, a kineske vlasti su pokrenule opsežnu istragu.

Tijekom istrage vlasti su smjestile genetičara Jiankuija u prostorije sveučilišta u kojem je do tada bio zaposlen, a čuvali su ga zaštitari.

"Ozbiljno će odgovarati pred zakonom"

Sveučilište u Shenzhenu u ponedjeljak je objavilo da prekida njegov ugovor, kolegije i istraživačke aktivnosti, a kineske vlasti su zaključile da će He Jiankui i njegovi suradnici "ozbiljno odgovarati pred zakonom".

Što znamo o Heu Jiankuiju

Genetičar He Jianku bivši je zaposlenik sveučilišta Southern University of Science and Technology (SUSTech) u Shenzenu.

Rodio se 1984. godine u okrugu Xinhua u Kini, diplomirao na SUSTechu te se dodatno obrazovao na Rice Universityju i prestižnome američkom Stanfordu.

Vratio se u Kinu 2012. godine i pokrenuo laboratorij na sveučilištu Southern University of Science and Technology u Shenzenu.

Radio je na genskoj modifikaciji embrija miševa, majmuna i ljudi.

U veljači 2018. godine uzeo je službeni dopust i posvetio se eksperimentiranju s genetskom modifikacijom na embrijima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara