Kinezi reagirali na pokus Sjeverne Koreje: "SAD moraju odigrati svoju ulogu"

Kinezi reagirali na pokus Sjeverne Koreje: "SAD moraju odigrati svoju ulogu"

Foto: Hina

NAJNOVIJI nuklearni pokus Sjeverne Koreje najvjerojatnije će staviti dodatni pritisak na Kinu da poduzme oštriju akciju protiv svog susjeda, no Peking već ionako sumnja da će gospodarske sankcije imati ikakav učinak te također upozorava da obuzdavanje Pyongyanga nije jedino njezina odgovornost.

Kina se posljednjih tjedana obrušila na Zapad zbog promicanja "teorije o odgovornosti Kine za Sjevernu Koreju" i zamjerila je Seulu i Washingtonu zbog zajedničkih vojnih vježba za koje Peking tvrdi da nisu nimalo pomogle u smanjenju napetosti u regiji.

"SAD mora odigrati svoju vlastitu ulogu, a ne slijepo vršiti pritisak na Kinu da stisne Sjevernu Koreju", kazao je Ruan Zongze, bivši kineski diplomat s kineskog Instituta za međunarodne studije.

Do koje mjere će Kina tolerirati uvođenje novih sankcija?

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova opetovano već cijeli tjedan uzvraća na pozive Zapada i zemalja poput Japana da Kina više učini na zauzdavanju Sjeverne Koreje, ističući da je poziv na dijalog sastavni dio rezolucija UN-a te da su sve jače sankcije očito neučinkovite.

"S jedne strane, sankcije se putem rezolucija nastavljaju primjenjivati, a s druge strane, sjevernokorejski se nuklearni program i ispaljivanje projektila nastavljaju", kazala je prošli tjedan glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Zapadni diplomati se pribojavaju tog tona kojim Kina progovara u posljednje vrijeme i pitaju se do koje mjere će Kina tolerirati uvođenje novih sankcija prije nego zaključi da bi mogle destabilizirati režim Kim Jong Un-a.

Kina strahuje da bi potpuna izolacija Sjeverne Koreje mogla rezultirati potpunim raspadom zemlje, što bi potaknulo val izbjeglica prema sjeveroistočnim kineskim pokrajinama.

Kina je surađivala s SAD-om do određenog stupnja

Zapadni diplomat smješten u Pekingu, govoreći prošli tjedan prije nuklearnog pokusa, je rekao kako je Kina surađivala sa Sjedinjenim Državama na sankcijama do izvjesnog stupnja kako ne bi dala Washingtonu izgovor za vojni udar.

"Ali oni neće ići dovoljno daleko  da bi to imalo učinka na riješenost Sjeverne Koreje da postane nuklearna sila", rekao je diplomat govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan.

Kina ne govori javno da će poduprijeti nove sankcije. Kratko priopćenje ministarstva vanjskih poslova u nedjelju je osudilo pokus i pozvalo Sjevernu Koreju da prekine "pogrešne akcije" i vrati se pregovorima.

Kina osigurava većinu sirove nafte za Sjevernu Koreju

Zhang Liangui, stručnjak za Sjevernu Koreju u Središnjoj partijskoj školi, koji obučava dužnosnike u usponu, međutim kaže da Pyongyang stalno daje na znanje kako neće odustati od svojih programa nuklearnog oružja i da, iako nije vjerojatno da će se sankcije pokazati korisnim, izgledi za rješenje krize na Korejskom poluotoku putem pregovora su isto tako "veoma mali, možda već nepostojeći".

The Global Times, kojega objavljuje službeni list Komunističke partije Narodni dnevnik, napisao je u travnju kako će kineski narod prihvatiti daleko oštrije sankcije, uključujući ograničenje izvoza nafte, ako se nastave sjevernokorejske provokacije.

Kina, koja osigurava većinu sirove nafte za Sjevernu Koreju, više ne izvješćuje o isporuci nafte toj zemlji, ali prema podatcima Južne Koreje isporučuje oko 500.000 tona sirove nafte godišnje. Isto tako izvozi preko 200.000 tona naftnih derivata, prema podatcima UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara