Kinezi u Srbiji grade dva tehnološka parka

Kinezi u Srbiji grade dva tehnološka parka
Foto: EPA

SRPSKI ministar za inovacije i tehnološki razvoj konačno je otkrio što Kinezi grade u Beogradu te što namjeravaju izgraditi u Smederevu, poručivši da tako sa Srbijom grade budućnost i viziju Balkana i Europe, prenose srpski mediji.

Ministar Nenad Popović objavio je da grade dva tehnološka parka na Trećoj konferenciji između Kine i zemalja centralne i istočne Europe o inovacijama u Sarajevu. 

"Vizija parkova je zasnovana na inovacijama, tvornicama i tehnologijama budućnosti, pametnim radnim mjestima i dodanoj vrijednosti koju stvaraju najtalentiraniji inženjeri", poručio je Popović. 

Inicijativa "Pojas i put"

Popović je istaknuo da Srbija i cijela regija mogu postati snažan oslonac i partner Narodnoj Republici Kini u okviru formata 16+1 i inicijative "Pojas i put". Podsjetimo, Pojas i put označava novi pokušaj kineskog stvaranja Puta svile, zbog kojeg je i u prošlosti Kina bila jedna od najvećih trgovačkih sila svijeta. 

U sklopu stvaranja spomenutog puta, zemljama kojima on prolazi Kina je omogućila velike infrastrukturne projekte, ali i najsuvremeniju tehnologiju proizvodnje koja bi se trebala naći i u Srbiji.

Popović je najavio da će u Srbiji biti izgrađen jedan od najvećih industrijskih parkova u ovom dijelu Europe, Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu, gdje će na 320 hektara biti najmodernija industrija, laboratoriji, razvojni i znanstveni centri, fakulteti, kao i stanovi za mlade inženjere. 

Sličan industrijski park trebao bi se izgraditi i u Smederevu.

Stvaranje suvremenih poslova za nove generacije

"Srbija i njezini partneri u regiji imaju potencijal da postanu centar jedinstvenog prostora inovativnog rasta u okviru inicijative 'Pojas i put'. Ovdje će se obrazovati i razvijati talenti od kojih očekujemo iskorištavanje tehnologije novog doba, virtualne stvarnosti, umjetne inteligencije, blockchaina, proširene stvarnosti i da na njima izgrade bolje društvo od ovoga koje im ostavljamo kao nasljedstvo", naveo je Popović. 

Srpski ministar sastao se na konferenciji i s kineskim kolegom dajući dodatnu potporu inicijativi "Pojas i put". Na konferenciji u Sarajevu je usvojena i Zajednička deklaracija o suradnji u oblasti inovacija i tehnologija između Kine i zemalja centralne i istočne Europe. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara