Kinezima smo prodali muzej iluzija, a oni nama iluzije bez muzeja

Kinezima smo prodali muzej iluzija, a oni nama iluzije bez muzeja
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL, Index

PROŠLOG je tjedna kineski premijer Li Keqiang boravio u Hrvatskoj koja je bila domaćin 8. summita 16 zemalja srednje i istočne Europe s Kinom. Potpisan je niz sporazuma o suradnji te je najavljeno više projekata, među kojima i otvaranje franšize Muzeja iluzija u Šangaju. U budućem šangajskom Muzeju iluzija bi, uz uobičajene atrakcije poput soba s ogledalima ili antigravitacijskih soba, bilo dobro dio prostora posvetiti i kineskim investicijama u Hrvatsku, kao što su Pelješki most, Uljanik ili nizinska pruga od Rijeke do Karlovca.

Pelješki most nije kineska investicija

Dobar dio ljudi u Hrvatskoj nažalost nije u stanju razlikovati investitora od izvođača radova, tako da smo u prošlotjednoj euforiji oko Kineza mogli čuti da je Pelješki most do sada najveća kineska investicija, što, naravno, nije točno. Projekt koji košta oko dvije milijarde kuna platile su Europska unija i Hrvatska, a Kinezi su (samo) izvođači radova. Dobili su posao na natječaju i rade most. Novac ide iz Hrvatske prema Kini, a ne obrnuto.

Za nizinsku prugu su Butkoviću rekli da traži novac iz EU fondova

Još jedan eksponat koji bi pasao u dio Muzeja iluzija posvećen kineskim investicijama jest nizinska pruga od Rijeke do Karlovca, pa dalje prema granici s Mađarskom. Radi se o projektu o kojem se priča već najmanje dva desetljeća, a koji bi trebao ojačati poziciju riječke luke. I u taj projekt Kinezi će se rado uključiti, ako Hrvatska nabavi novac.

Prema procjenama koje su se provlačile po medijima, radi se o 1,7 milijardi eura, i ako Unija ili Hrvatska, ili obje, nađu taj novac i plate, uopće ne treba sumnjati da će se i kineske tvrtke javiti na natječaj. Nešto takvo je, uostalom, kineski premijer i rekao ministru prometa Butkoviću na prošlotjednom sastanku. No ako Kinezi dobiju taj natječaj, opet se ne radi ni o kakvoj kineskoj investiciji jer će novac iz Hrvatske, odnosno EU-a, ponovno putovati u Kinu.

Da Kineze zanima Uljanik, javili bi se na nedavni natječaj kad je vlada tražila partnere

Val kineskih "investicija" nije mogao proći bez Uljanika, propalog brodogradilišta kojeg se nitko - pa ni sud - ne usudi poslati u stečaj. Kinezi su navodno zainteresirani za ulaganje u brodogradilište, iako je teško identificirati što bi ih točno tamo zanimalo s obzirom na to da su im propale sve narudžbe, tehnologija je zastarjela, a najkvalificiraniji radnici, oni koji su zaista radili brodove, tamo više ne rade. Dali su otkaze i našli novi posao, umjesto da čekaju plaću. Treba se sjetiti i da je vlada nedavno imala i natječaj u kojem se tražio "strateški partner" pa se nije javio nitko osim Tomislava Debeljaka. Da su Kinezi zaista zainteresirani, tada bi se javili na natječaj i ne bi im trebao sastanak s Plenkovićem u Dubrovniku.

Gospođa Yu, Tito, HDZ-SDP i politička škola u Kumrovcu

Jedan od zanimljivijih projekata koji je najavljen prošlog tjedna je i obnova političke škole u Kumrovcu. Kineska poduzetnica znakovitog prezimena Yu zainteresirana je za kupnju bivše političke škole, ali nije poznat iznos koji planira investirati. Možda bi se u obnovu, kao financijeri, mogli uključiti HDZ i SDP, čije istaknute članove sigurno vežu lijepe uspomene na to zdanje. Gospođa Yu namjerava napraviti turistički kompleks posvećen Titu, koji bi trebao privlačiti tisuće kineskih turista, a možda ne bi bilo loše obnoviti i nekakvu verziju političke škole za 21. stoljeće, u kojoj bi omladinci učili razliku između investitora i izvođača radova ili između onoga tko pije i onoga tko plaća, kad već to nisu naučili stariji.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara