Kirinov "salto mortale": Mediji pisanjem o incidentu sustavno napadaju mene ili Vladu

MINISTAR policije Ivica Kirin u srijedu je napravio verbalni "salto mortale" kakav se ne viđa često, pa čak i na hrvatskoj političkoj sceni kojom ionako drmaju raznorazni primitivci i likovi nesposobni složiti suvislu rečenicu.

Prema riječima vrlog nam ministra, koji je prije samo dva dana kazao kako za specijalce koji su izazvali incident u narodnjačkom klubu Bel Ami "neće biti milosti", medijsko izvještavanje o incidentu nije ništa drugo doli, pazite sad ovo, napad na njega osobno ili Vladu.

Tu nije kraj Kirinovim nebulozama. Ministar je tako ustvrdio da je pisanje medija o incidentu u kojem su sudjelovali pripadnici ATJ Lučko "smisleno napuhavanje".

Radi se o uobičajenom triku političara stjeranog u kut - kad ostaneš bez ikakvih konkretnih argumenata, obruši se na medije. Nije kriv onaj tko je napravio, da prostite, sranje, nego onaj tko je izvijestio javnost o tome.

Kirin je tako samo dan nakon što je najavio rigorozne mjere prema MUP-ovim djelatnicima koji su sudjelovali u tučnjavi, kazao kako pisanje o tom slučaju povezuje s nedavnim izvještavanjem o incidentu u zagrebačkoj HVIDR-i.

Podsjetimo, taj je slučaj završio smjenom dotadašnjeg načelnika zagrebačke kriminalističke policije Željka Prše. Da stvar bude još luđa, Kirin je ustvrdio kako u postupanju policije ispred prostorija HVIDR-e nije bilo kršenja zakona. Prša, dakle, nije ništa skrivio, ali Jadranka Kosor zahtijevala je nečiju glavu kako bi dokazala svoju pravovjernost pred onima za kojima prolijeva suze pred TV kamerama, a Kirin je kao juniorski član Sanaderovog kabineta tako morao sam sebi skočiti u usta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji su, kazao je u srijedu Kirin, zbog pripadnika specijalne policije na "pretjeranu razinu" doveli slučaj u kojem osim pretučenog policajca nikakve druge štete nije bilo. Ministra, dakle, čudi kad mediji opširno izvještavaju o incidentu u kojem su se pripadnici elitne policijske postrojbe ponašali kao skupina nasilnih osvetnika.

Kirin je otišao i korak dalje, kazavši da je o novinskim napisima zatražio očitovanje Državnog odvjetništva. "Neću dozvoliti nikome da napada pripadnike MUP-a, da ih se sve svrstava u isti koš i da se govori o tome kako su se pojedine postrojbe pobunile." - ustvrdio je Kirin.

Ministar je, doduše, zaboravio da ne živi u nekadašnjem SSSR-u, da je na njegovu veliku žalost cenzura u Hrvatskoj zabranjena Ustavom, kao i da je njegov posao briga o djelovanju policije, kako u službi tako i izvan nje, a ne o tome što pišu mediji.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara