Kirurg koji je zbog smrti beba pod istragom, imenovan šefom kardiokirurgije na Rebru

RAVNATELJ KBC-a Zagreb Željko Reiner smijenio je s mjesta v.d. predstojnika Klinike za kardijalnu kirurgiju na Rebru dr. Darka Anića te na njegovo mjesto imenovao nekadašnjeg predstojnika dr. Ivana Jelića, koji je s te pozicije otišao prije godinu dana jer mu tadašnji ravnatelj Paladino nije produljio mandat, piše Jutarnji list.

Paladino Jeliću nije produljio mandat jer je u javnost izbila priča o sumnjivim smrtima djece na toj klinici, a zatim i o iznuđivanju i uzimanju mita za operacije. U slučaj su se tada uključili i policija i Državno odvjetništvo, a USKOK je preuzeo slučaj mita.

Istraga je započela nakon što je tadašnja šefica saborskog Odbora za zdravstvo Snježana Biga Friganović primila pismo roditelja koji su tvrdili kako su liječnici od njih tražili mito za operaciju njihovog djeteta, piše Jutarnji te dodaje kako je dijete umrlo, a Biga Friganović pismo je proslijedila policiji. No, kaznena prijava zbog mita odbačena je nakon što su obavljeni obavijesni razgovori jer je nastupila apsolutna zastara.

Istraga zbog smrti beba još uvijek traje, što je potvrdio Andro Vlahušić, za čijeg je mandata istraga pokrenuta, a rekao je i kako ona nikada nije završena.

"Tražili smo strane eksperte koji bi mogli ispitati slučaj, no nismo imali dovoljno vremena pa istraga nije došla do kraja" – rekao je Vlahušić.

Dr. Reiner izjavio je kako ne zna ništa o istrazi protiv dr. Jelića, čije je imenovanje navodno izazvalo mnogo nezadovoljstva na Rebru, a na pitanje zašto Anić nije ostao v.d., Reiner je odgovorio da je "Jelić redoviti profesor na Medicinskom fakultetu, dok je dr. Anić docent".

I Andrija Hebrang je rekao kako ni u Ministarstvu zdravstva ni u KBC-u ne postoje spisi o istrazi koja se vodi protiv Jelića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara