Kissinger traži obnovu američko-europskog saveza

Kissinger traži obnovu američko-europskog saveza
SJEDINJENE DRŽAVE i njezini europski protivnici Francuska i Njemačka trebaju nastojati obnoviti američkoeuropsko savezništvo narušeno sporom oko Iraka, ukoliko ne žele da svijet ponovno sklizne u politiku sile iz 19. stoljeća, piše u ponedjeljak bivši američki državni tajnik Henry Kissinger u Washington Postu.

"Oživljavanje atlantskih odnosa je imperativ ako se želi učinkovito funkcioniranje svjetskih institucija", napisao je Kissinger.

Kissinger upozorava da je otvoreno protivljenje Francuske i Njemačke američkom napadu na Irak izazvalo tektonske poremećaje u Atlantskom savezništvu i da se isti obrazac sukoba ponavlja i oko uloge Ujedinjenih naroda u obnovi Iraka.

"Nastavak ovih trendova dovest će do progresivne erozije Atlantskog savezništva - središta američke vanjske politike tijekom pola stoljeća", kaže Kisisnger.

Kissinger ispod ovog sukoba vidi dublje motive Francuske i Njemačke da u poslijehladnoratovskom svijetu ne dozvole neometanu dominaciju jedinoj svjetskoj sili - Sjedinjenim Državama. U tome su Francuzi i Nijemci u Rusiji našli privremenog partnera. U nekoj novoj inačici "Degolizma" kratkoročna osovina Pariz-Berlin-Moskva nastoji profilirati protutežu jedinoj svjetskoj sili Sjedinjenim Državama, tvrdi Kissinger.

NATO je nakon pada komunizma i prestanka postojanja zajedničke prijetnje (Sovjetski Savez) izgubio mnoge pretpostavke na kojima je postojao. Istodobno su mnoge zemlje u Europi sa sve više otpora gledale na sve veći jaz u vojnoj snazi i ekonomskom rastu između Europe i Amerike, kao i na nastojanja Bushove administracije da silu učini bitnim elementom postizanja američkih nacionalnih interesa. Konačno je Bushova formulacija nove strategije preventivnih napada u obrani nacionalnih interesa i njezina primjena u Iraku dovela do otvorenog razlaza s najvažnijim europskim saveznicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kissinger povlači povijesnu paralelu i kaže da su potezi Francuske i Njemačke koje na svoju stranu pokušavaju privući Rusiju izravno preuzeti iz 17. stoljeća od francuskog kardinala Richelieua. On se borio protiv Habsburške monarhije nizom koalicija sve dok Europa nije bila podijeljena, a Francuska stekla prvenstvo. "Ali to je bilo prije doba terorizma i oružja masovnog uništavanja, i dok je Francuska još imala resurse kojima će poduprijeti svoje taktičke bezobzirnosti", upozorava Kissinger.

Kissinger smatra da će se međunarodni sustav temeljito izmijeniti ukoliko se nastavi sadašnji trend u transatlantskim odnosima. "Europa će se podijeliti u dvije skupine definirane stavom prema suradnji s Amerikom. NATO će izmijeniti svoj karakter i postati sredstvo onih koji nastoje potvrditi transatlantske odnose", kaže on. "UN, tradicionalni mehanizam kojim su demokracije opravdavale svoja uvjerenja protiv opasnosti agresije, umjesto toga će postati forum u kojem će saveznici provoditi teorije o tome kako uspostaviti protutežu hipersili Sjedinjenim Državama". "Bio bi to tužan kraj polustoljetnog partnerstva", kaže Kissinger.

Kissinger upozorava da Sjedinjene Države ne bi trebale slijediti unilateralnu politiku u Iraku nego nastojati obnovu i upravu nad tom zemljom podijeliti s drugim zemljama uz značajnu ulogu Ujedinjenih naroda.

Kissinger savjetuje obnovu savezništva Amerike i Europe ali na temelju "osjećaja zajedničke sudbine prije nego na nastojanju da se savez pretvori u a la carte sigurnosnu mrežu".

"Ako se ne nađe zajedničko stajalište, ako diplomacija prije iračkog rata postane obrazac, Sjedinjene Države će biti natjerane na stvaranje ad hoc koalicije zajedno s jezgrom NATO-a koje ostaje predano transatlantskim odnosima", kaže Kissinger.

Europski protivnici trebaju prekinuti ohrabrivati svoje medije da opisuju američku administraciju kao skupinu Rambo-osoba koje čeznu za ratom, a Sjedinjene Države kao prepreku europskim svrhama, a ne partnera u postizanju zajedničkih ciljeva. Sa svoje strane američka politika treba zatvoriti jaz između opće predsjednikove politike i kratkoročnih taktika u njezinoj primjeni.

Kissinger vidi zajedničke američko-europske zadaće u sprječavanju širenja oružja masovnog uništavanja, rješavanju pitanja globalizacije, ubrzavanju obnove Bliskog istoka. "Već odavno se kasni s raspravom o načelima koja priznaju potrebu za povremenim preventivnim ratom, a da se ne omogući svakoj zemlji da to sama za sebe odredi", navodi Kissinger jedno od temeljnih pitanja o kojem SAD i njegovi europski saveznici moraju postići dogovor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara