Ključni svjedok je iskazom pokopao Trumpa?

Ključni svjedok je iskazom pokopao Trumpa?
Foto: EPA

KLJUČNI svjedok u istrazi o opozivu predsjednika Trumpa, američki veleposlanik u EU Gordon D. Sondland, tijekom svog je svjedočenja ispričao da je ukrajinskom dužnosniku prenio da će SAD toj zemlji uskratiti vojnu pomoć ako ne provedu istrage protiv bivšeg američkog predsjednika Joea Bidena koje želi Trump. 

Na četiri stranice priznanja, danog pod zakletvom, Sondland je potvrdio svoju umiješanost u suštinski postavljanje uvjeta Ukrajincima kojim se od njih traži usluga za uslugu, objavio je New York Times. Veleposlanik do sada nije htio priznati da je bio posrednik u cijeloj priči, no sada je uz tu svoju ulogu otkrio i nekoliko novih detalja koje nije iznosio tijekom posljednjeg desetosatnog ispitivanja prošlog mjeseca.

Opisao je vlastitu ulogu u vršenju pritiska na ukrajinsku stranu kako bi pokrenuli istragu koju je od njih zatražio Trumpov osobni odvjetnik Rudolph W. Giuliani. Do početka rujna, ispričao je Sondland, postao je uvjeren da su vojna pomoć i sastanak u Bijeloj kući uvjetovani ukrajinskim popuštanjem tim istragama.

Sondland je ispričao da je 1. rujna razgovarao s Andrijom Yermakom, savjetnikom ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog na marginama sastanka u Varšavi na kojem je Zelenski, kako je rekao Sondland, s američkim potpredsjednikom Penceom razgovarao o obustavi vojne pomoći.

U novom svjedočenju Sondland je rekao kako je vjerovao da uskraćivanje vojne pomoći, paketa od 391 milijuna dolara sigurnosne pomoći koji je odobrio Kongres, “nije preporučljivo”, iako ustvari nije znao “kada, zašto ili tko je obustavio pomoć”. Ali, dodaje, čvrsto vjeruje da je pomoć povezana s istragama u Ukrajini. “Pretpostavljao sam da je obustava pomoći postala povezana s predloženom izjavom o korupciji”, rekao je Sondland.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara