Klub HSLS-a za osnivanje saborskog Etičkog povjerenstva do kraja mandata

KLUB zastupnika HSLS-a zatražio je da se do kraja mandata sadašnjeg saziva Hrvatskog sabora osnuje saborsko etičko povjerenstvo koje bi, po riječima potpredsjednice HSLS-a Đurđe Adlešić, istraživalo moguće zlouporabe i nezakonitosti zastupnika.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru Adlešić je najavila da će HSLS uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedlog za osnivanje povjerenstva kad prikupi potrebne potpise zastupnika.

Za taj su se prijedlog, tvrdi, potpisima već očitovali HSS, Libra, PGS i HNS, pa očekuje da će se ubrzo naći na dnevnom redu saborske sjednice.

"Povjerenstvo je potrebno osnovati do kraja ovog mandata kako bi građani mogli znati imaju li povjerenje u političare - zastupnike. To je povjerenje sve manje, svi smo jednako krivi i jednako neradnici, to se mora promijeniti", kazala je Adlešić.

HSLS predlaže da predsjednik etičkog povjerenstva bude najmlađi oporbeni zastupnik, koji bi mogao sazvati sjednicu povjerenstva na prijedlog bilo kojeg zastupnika koji predloži istragu protiv bilo kojega saborskog kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj članova povjerenstva ovisio bi o broju parlamentarnih stranaka, a zaprimalo bi zahtjeve za istragu i očitovalo se o etičnosti postupaka zastupnika. Svoj bi "konačni sud" moralo dati u roku od 15 dana nakon zaprimanja zahtjeva.

Potpredsjednica HSLS-a smatra da bi najbolji pokazatelj "savjesnosti" zastupnika bila njihova porezna kartica.

"Važno je da građani znaju gdje su zastupnici zaposlili članove svoje obitelji, jesu li članovi nadzornih odbora nekih poduzeća, plaćaju li poreze i drugo", smatra Adlešić.

HSLS očekuje da uskoro bude donesen i zakon o sprječavanju sukoba interesa, a ustrajat će da se predviđene novčane kazne od nekoliko tisuća kuna zamijene oštrijim kaznama.

"Niska novčana kazna nije dostatna za političare, posebno one bogate koji kaznu mogu i unaprijed platiti", upozorila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara