Klub HSP-a predstavio zakonske prijedloge o obrani i pravima branitelja

KLUB HSP-a danas je predstavio svoja dva zakonska prijedloga novi Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, te izmjene Zakona o obrani.

Na konferenciji za novinare u Saboru brigadir Pero Kovačević, koji kao konzultant radi na HSP-ovom Zakonu o pravima branitelja, rekao je da se prijedlog temelji na zakonu iz 1996., te da mu je glavna odrednica izjednačavanje prava svih branitelja i invalida, kao i članova njihovih obitelji.

Prema tom prijedlogu, istaknuo je, za prava branitelja izdvajalo bi se oko 2,4 milijarde kuna, za razliku od 2,8 milijardi koliko je za provedbu zakona osigurano u ovoj proračunskoj godini, što predstavlja uštedu od 400 milijuna kuna.

Kovačević paradoksalnim smatra činjenicu da se iz godine u godinu za stotine milijuna kuna povećava iznos za materijalna prava branitelja, a s druge su im strane ta prava za 60 posto umanjena.

Zakonom se posebno uređuje zaštita dostojanstva Domovinskog rata, rješavaju se prava branitelja-invalida iz HVO-a, prava pripadnika HV-a koji se upućuju u mirovne misije, prava pirotehničara, a predviđa se i uvođenje posebnog doplatka za ratne dragovoljce.

Glavni tajnik HSP-a Vlado Jukić predstavio je izmjene Zakona o obrani, kojima se predlaže vojna mobilizacija i u slučaju prijeteće opasnosti, a ne, kako je sada, samo neposredne ugroženosti i agresije.

Predlaže se i da Predsjednik Republike, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, u slučaju ugroženosti može zapovjediti uporabu Oružanih snaga bez prethodnog izvješća i odluke Sabora.

Na jučerašnje tvrdnje Kluba Libre da je nedavni istup HSP-ovca Tončija Tadića na sjednici Odbora za gospodarstvo ´govor mržnje i prijetnja´, predsjednik HSP-a Anto Đapić rekao je da HSP u potpunosti podržava Tadića i njegove kritike poraznoj Vladinoj politici oko nuklearke Krško.

´Dajemo punu potporu Tadiću, čiji je istup bio samo metaforičke naravi i predstavlja glas vapajućega u pustinji. Umjesto da Vlada reagira na svoj politički i gospodarski fijasko oko Krškog, ona okreće pilu naopako i pokušava Tadića difamirati u javnosti´, naglasio je.

Tadić je na ovotjednoj sjednici Odbora za gospodarstvo izjavio da

se sve, što je Vlada učinila oko Nuklearne elektrane Krško,

posebice što su učinili potpredsjednik Vlade Goran Granić i

pomoćnik ministra gospodarstva Roman Nota, može opisati kao

kolaboracionizam. Da smo na vlasti, mi bismo vam sudili, imate puku sreću da nije rat, jer znate kako bi kao kolaboracionisti prošli,

kazao je na toj sjednici Tadić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara