Klub SDP-a predlaže zakon o osnivanju obalne straže

KLUB zastupnika SDP-a će na iduću, svibanjsku saborsku sjednicu uputiti prijedlog zakona o osnivanju obalne straže, civilne službe koja bi preuzela sve poslove vezane uz more i pomorstvo i osigurala jaču zaštitu Jadrana.

SDP-ovac Anton Peruško na današnjoj je konferenciji za novinare kazao da je prioriet Hrvatske, kao izrazito pomorske zemlje, ustrojiti jedinstvenu službu koja bi objedinila sve, kako kaže, danas razjedinjene, pa stoga i nedovoljno učinkovite poslove vezane uz more.

Umjesto da brigu o moru vode pet ministarstava i jedan državni inspektorat, ustrojem obalne straže povećala bi se sigurnosno-ekološka zaštita Jadrana i ne bi se dodatno opterećivao proračun, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prilog nužnosti osnivanja takve službe Peruško je naveo i proširenje jurisdikcije na Jadranu na zaštićenu ekološko-ribolovnu zonu, a iznio je i niz podataka kojima potkrijepljuje tezu da je more najveći i najvrijedniji hrvatski prirodni resurs.

U protekloj je godini, kaže, u hrvatske luke uplovilo više od 177 tisuća domaćih i više od 5,5 tisuća stranih brodova, ukrcano je gotovo deset milijuna putnika, isto toliko ih je i ukrcano, organizirane su 342 akcije traganja i spašavanja u kojima je spašeno 789 osoba te osam brodova i 203 brodice.

SDP-ov zastupnik Šime Lučin rekao je da dva prijedloga za osnivanje obalne straže, o kojima pišu mediji, nisu kvalitetni jer po njima ta služba ne bi na sebe preuzela sve poslove vezane uz more i pomorstvo, što, tvrdi, ne bi zajamčilo učinkovitu zaštitu Jadrana.

Obalna straža mora biti civilna služba, ne pod policijskom ili vojnom nadležnošću, i odgovarati samo Vladi, dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara