Klub SDP-a: Prioritet na usklađivanje hrvatskih zakona s propisima EU

KLUB zastupnika SDP-a u ovogodišnjem će parlamentarnom radu prioritet staviti na točke koje će zahtijevati usklađivanje hrvatskih pravnih i zakonskih normi s propisima EU kako bi se što prije ispunili svi uvjeti za primitak Hrvatske u EU, izjavio je danas predsjednik Kluba Mato Arlović.

SDP-ovi zastupnici u potpunosti će poduprijeti Vladu u njezinoj nakani da do kraja veljače uputi zahtjev za pridruživanje EU, a usklađivanje propisa bitno će pridonijeti da se otvorena socijalna i politička pitanja brže i učinkovitije riješe, rekao je Arlović na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodao je da će SDP posebnu pažnju posvetiti i provođenju neophodno potrebnih reformi, kojima se želi osigurati gospodarsko-socijalna osnova za brzi i kvalitetni razvoj Hrvatske.

´Pozivamo sve društvene čimbenike koji sudjeluju u donošenju ili pripremi važnih odluka da se aktivno uključe u reformske procese, a ne da iz njih izađu i potom često pribjegavaju destruktivnim rješenjima i metodama pritiska kako bi zadržali postojeće stanje, a istovremeno pokreću pitanje zašto se ništa ne mijenja´, istaknuo je Arlović.

SDP će se posebno zalagati i za donošenje zakona o zaštiti potrošača, te će podržati Klub HSP-a da zajedno s Vladom predloži zakon o sprječavanju sukoba interesa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arlović je napomenuo da će njegov klub tražiti da se do donošenja izmjena Zakona o najmu stanova svim nositeljima stanarskog prava, koji još nisu otkupili stanarsko pravo, osigura da po povoljnim uvjetima otkupe svoje stanove, a da se vlasnicima osigura tržišna naknada za te stanove. To, dodao je, ne isključuje mogućnost da se nositelji stanarskog prava, bivši vlasnik i nasljednik dogovore i da dođe do zamjene.

Istaknuo je da SDP ima svoj prijedlog novog izbornog zakona, ali da ga neće uputiti u saborsku proceduru sve dok postoji šansa da se u okviru vladajuće koalicije, ali i šire postigne dogovor o zajedničkom prijedlogu.

´No, ne mislimo da će biti problema da zajedno s koalicijskim partnerima ponovno pobijedimo i po postojećem zakonu, uz njegove manje izmjene, ako jasno predstavimo ono što smo učinili i što želimo učiniti u idućem mandatu´, dodao je.

Na konferenciji za novinare govorili su i SDP-ovi predsjednici odbora za gospodarstvo, zakonodavstvo i ravnopravnost spolova Dragica Zgrebec, Josip Leko i Milanka Opačić, koji su govorili o pojedinim zakonskim tekstovima, a o kojima će Sabor raspravljati u ovoj godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara