Knežević opisao kako mu je Nevenka Tuđman za proviziju "namještala" poslove

SUĐENJE kćeri prvog hrvatskog predsjednika Nevenki Tuđman, kao provoptuženoj, na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je davanjem iskaza drugoptuženog Igora Kneževića koji je opisao njihov poslovni odnos.

Knežević je objasnio da je Nevenka Tuđman bila zadužena da mu omogući pristup državnoj upravi kako bi lakše dolazio do poslova ugradnje telekomunikacijskih sustava, dok je on sa svojom tvrtkom bio zadužen za njihovo obavljanje.

Problemi su, tvrdi, nastali kada je Nevenka Tuđman počela inzistirati na gotovinskim isplatama na ruke jer ju je njezin računovođa upozorio da ima previsoke prihode za tako male rashode.

Tražio sam da se drži dogovora i da obavi svoj dio posla i "sredi" porezne obveze sa Ministarstvom financija i nisam želio plaćati porez na njezinu proviziju, no ona je počela filozofirati i izvrgavati dogovor, kazao je Knežević.

Smatra da je iznos neplaćenog poreza, gotovo 270 tisuća kuna, za koji ga se tereti previsok, no da to ne može trenutno dokazati jer su dokumenti koji to potvrđuju po nalogu MORH-a proglašeni državnom i vojnom tajnom.

Knežević je također rekao da je kod javnog bilježnika ovjerio svoju izjavu oko tih nezakonitih poslova, svjestan da time i sebe tereti, ali da je želio o svemu ostaviti pisani trag jer, kako kaže, nije imao izbora. Kazao je da je za djela koja mu se stavljaju na teret spreman snositi punu odgovornost.

Prvi zajednički posao bio im je s PBZ-o. Nevenka Tuđman je preuzela obvezu osigurati poslove i za to je imala financijsku korist, a toga dogovora držali smo se do kraja, objasnio je Knežević. Za PBZ Invest holding su u dogovoru s članom Uprave PBZ-a Antom Đerekom i izvršnim direktorom Ivanom Pavličevićem odradili poslove u lječilištu Topusko, hotelima u Jelsi na Hvaru i Primoštenu te neke druge poslove, tvrdi Knežević. Poslovi su izvedeni i naplaćeni, a Nevenki Tuđman je plaćena provizija od 15 posto na njezin račun, kazao je. Knežević ju je obavještavao o sklopljenim poslovima, a nakon toga su se dogovarali oko isplate koja je bila u kunama ili u njemačkim markama, a obavljala se u sjedištu njezine tvrtke u Zvonimirovoj ulici.

Suradnja je nastavljena preko Ministarstva znanosti i tehnologije u kojem je Nevenka Tuđman intervenirala kod tadašnjeg ministra Ivice Kostovića kako bi Knežević bio postavljen kao glavna i odgovorna osoba za poslove telekomunikacija i time stekao uvid u potrebe za poslovima i opremom. I ti su dobiveni poslovi uredno izvršavani kao i financijski aranžmani prema Nevenki Tuđman, tvrdi Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju poslovanja s "Robnim terminalima" Knežević je preko poslovne partnerice došao u kontakt s ravnateljem Rinom Jurićem, napominjući da je njegova ponuda na natječaju bila preskupa te da su je naknadno mijenjali snizujući cijenu kako bi postala najpovoljnija. No, tada su pak dodavali anekse ugovoru jer je ponuda bila nerealno niska.

Nakon završetka današnjeg dijela glavne rasprave branitelj prvoptužene odvjetnik Ante Vukorepa rekao je kako je očigledno da Knežević i dalje uporno lažima želi teretiti njegovu branjenicu, no da će daljnji tijek rasprave dokazati da su "u lažima kratke noge".

Kneževićev branitelj odvjetnik Čedo Prodanović rekao je da postupak ide svojim tijekom i da ga ne može komentirati.

Prema optužnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Nevenka Tuđman tereti se za nezakonito posredovanje, odnosno da je koristeći svoj društveni položaj i ugled dok joj je otac bio na vlasti, omogućila Kneževiću ugradnju telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Na tim je poslovima Knežević navodno zaradio više milijuna kuna, a Nevenka Tuđman oko 1,7 milijuna kuna provizije.

Suđenje će se nastaviti 24. rujna ispitivanjem Kneževića.

Tužiteljstvo je za sada predložilo saslušanje 15-tak svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara