Knjiga "Gospođa tužiteljica" Carle del Ponte izašla i na hrvatskom jeziku

Knjiga "Gospođa tužiteljica" Carle del Ponte izašla i na hrvatskom jeziku

KONTROVERZNU knjigu Carle del Ponte, "Gospođa tužiteljica", od danas se može naći i u izdanju na hrvatskom jeziku. Del Ponte, na više od 300 stranica, opisuje tajne sastanke s Tuđmanom, Račanom, Sanaderom, Mesićem, Đinđićem, Koštunicom, papinim izaslanicima i CIA-om.

Knjiga Carle Del Ponte, zbog koje je švicarska vlada autorici zabranila javne nastupe i promocije, pisana je izravno i nediplomatskim rječnikom, sarkastično i ponekad šaljivo, a otkriva šokantne političke manipulacije u nedavnoj povijesti zemalja bivše Jugoslavije.

Carla Del Ponte u knjizi, između ostalog, priznaje kako je savjetovala Račanu da Bobetku, unatoč strahu od hrvatske javnosti, uruči optužnicu, pa da se poslije pozove na generalove zdravstvene probleme i ne izruči ga, što je on i učinio. Bivša tužiteljica otkriva i kako je Tužiteljstvo pod pritiskom svjetskih moćnika moralo odustati od čak 60 sudskih predmeta s području bivše Jugoslavije. Također, navela je i kako joj je šef CIA-e, George Tanet, čvrsto obećao pomoć u lovu na Karadžića i Mladića, te kako je poslije otkrila da je zapravo opstruira. Mladić i Karadžić bili su locirani, ali ih zbog pritisaka svjetskih sila nije mogla uhititi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carla Del Ponte u svojoj knjizi izravno proziva NATO i iznosi kako nije mogla dobiti dokumente o savezničkom bombardiranju putničkog vlaka u Srbiji te iznosi kako je NATO-ove zapovjednike nemoguće optužiti. Ova knjiga otkriva i veliku nemoć međunarodnog pravosuđa da provede zakone koje su moderne zemlje i potpisale, ali i svjedoči nevjerojatnom angažmanu i želji da se zločince privede pravdi, te da se rasvijetle neki od strašnih zločina koji imaju i svoje izvršitelje i svoje nalogodavce.

I.M.
Foto: Profil 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara