Knjiga ´Petrinjska 18´- Tuđmanov zatvorski dnevnik iz 1972.

OPSEŽNA knjiga ´Petrinjska 18´, zatvorski dnevnik iz 1972. dr. Franje Tuđmana, u nakladi P.I.P. Pavičića, predstavljena je danas novinarima u Društvu hrvatskih književnika.

Predstavnik naklade Josip Pavičić izvijestio je da će predstavljanje biti priređeno 23. prosinca u hotelu Sheraton, a o knjizi će govoriti akademik Vlatko Pavletić, Miroslav Tuđman, priređivač knjige Ivan Bekavac i urednik Josip Pavičić.

Ivan Bekavac je rekao da je rukopis knjige pisan ilegalno 1972. u zatvoru, u Petrinjskoj ulici 18 u Zagrebu, u ćeliji br. 26.

Dodao je kako je dnevnik autor svakih nekoliko dana, koristeći se mogućnošću primanja i vraćanja raznih dokumenata i drugih materijala za znanstveni rad i pripremu obrane na sudu, kriomice otpremao na slobodu.

Dnevnik je ostao onakav kakav je nastao u ćeliji 26 sa svojim raznolikostima , ali i nužnim neujednačenostima, pojasnio je Bekavac, dadavši kako je upravo u izvornosti i izravnosti posebna vrijednost tih uzničkih zapisa.

Oni su i dragocjen povijesni izvor i uzbudljivo štivo za čitanje, rekao je, dodavši da su uz svakodnevne dnevničke zapise u knjizi objavljeni cjeloviti dokumenti koje se citira u dnevniku (pisma, sudska rješenja, nacrti obrane i sl.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Miroslav Tuđman je rekao kako je smisao objavljivanja dnevnika mladim generacijam približiti ta vremena kroz koja je prolazila Hrvatska u totalitarističkom sustavu.

Po njegovim riječima, autoru nije bila nakana skrenuti pažnju na sebe, vlastitu patnju, znajući da je njegova osuda bila besmislena, nego je kroz te zapise nastojao progovoriti o sudbini Hrvatske sedamdesetih godina i velikoj čežnji za stvaranjem vlastite države hrvatskog naroda.

Autor u dnevniku ne pokazuje ni trunku mržnje ni netrpeljivosti prema ljudima koji nisu bili njegovi istomišljenici, nego razmišlja o pomirbi hrvatskoga naroda, rekao je Miroslav Tuđman.

Urednik knjige Josip Pavičić napomenuo je da je priređivač obavio vrlo delikatan posao oko obljavljivanja dnevnika. Knjiga ima snažan autorski pečat vremena zatočeništva, budući da je znao da je nevin utamničen.

Podsjetio je kako je dr. Tuđman odigrao veliku ulogu u razbijanju mita o broju jasenovačkih žrtava zbog čega je bio najviše napadan te zbog tvrdnje da su Hrvati brojčano bili najzastupljeniji u Narodnooslobodilačkoj borbi, što su velikosrpski krugovi stalno negirali.

Pavičić je rekao da je za objavljivanje dnevnika najzaslužnija Ankica Tuđman, udovica dr. Franje Tuđmana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara