Knjiga Ž. Sabola o proglašenju Božićnog Ustava

"Proglašenje Božićnog Ustava i slika o tom događaju", knjiga je što ju je urednik Željko Sabol posvetio donošenju prvog Ustava Republike Hrvatske kojim je otvoren put uspostavi demokratskog poretka i samostalnosti države. L

Služeći se saborskim i osobnim bilješkama, Sabol podsjeća na sudionike i ozračje 21. i 22. prosinca 1990., na rasprave koje su prethodile donošenju najvažnijeg pravnog akta jedne države.

Odluka da se donese novi Ustav donijeta je u ljeto 1990., na njegovoj izradi radila je Ustavotvorna komisija koju je u kolovozu 1990. osnovalo Predsjedništvo Republike Hrvatske.

Nacrt novog Ustava, bilježi Sabol, objavljen je koncem studenoga u "Vjesniku", a do 20. prosinca 1990. Ustavotvornoj komisiji stiglo je oko tisuću stranica primjedbi i prijedloga.

Odluku o proglašenju Ustava, Sabor je donio na zajedničkoj sjednici triju saborskih vijeća 22. prosinca 1990.

Zbog blizine Božića novi je Ustav doživljen kao blagdanski dar i odatle mu naziv 'Božićni Ustav'.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga donosi i sjećanje prvog predsjednika višestranačkog Sabora Žarka Domljana na ideje o izradi slike posvećene proglašenju "Božićnog Ustava" i serije portreta svih predsjednika višestranačkog Sabora.

Svoje dojmove i probleme oko izrade te slike prenijela je i Jadranka Fatur, autorica slike "Proglašenja Ustava 22. prosinca 1990".

Slika je danas izvješena u jednoj od saborskih dvorana.

Sabol, urednik knjige koja će se podijeliti svim zastupnicima novog, petog saziva Sabora, svih je 13 godina višestranačja u Saboru na raznim dužnostima - od šefa kabineta predsjednika Sabora do voditelja saborske službe za odnose s javnošću.

(Hina) um sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara