Koalicija HSLS-HSS-PGS očekuje 25 mjesta u Saboru

Koalicija HSLS-HSS-PGS očekuje 25 mjesta u Saboru

PREDSJEDNICI HSLS-a, HSS-a i PGS-a Đurđa Adlešić, Josip Friščić i Nikola Ivaniš potpisali su sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore. Koalicija koja se temelji na usklađenim programima, kako su istaknuli, otvorit će vrata strankama političkog centra i regionalnim strankama koje su spremne prihvatiti zajednički predizborni program. Otkriveno je da se pregovara s dvije "snažne" regionalne stranke, ali ne i njihova imena.

"Nećemo bježati od problema koji su u ovom mandatu Vlade ostali neriješeni. Radno zakonodavstvo, pomoć obrtnicima i poduzetnicima, pomoć slobodnim zanimanjima pitanja su na kojima ćemo inzistirati kako bi se odluke u vezi njih donijele prije ljeta, kako sve ne bi ostalo na predizbornim obećanjima"- kazala je predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić. Iznijela je podatak po kojem samo 8 posto hrvatskih građana vjeruje političkim strankama, jer se, smatra, dvije najveće političke stranke iscrpljuju sukobima, te upravo zbog te činjenice vjeruje da koalicija može biti dobra alternativa.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić kazao je kako je stvorena koalicija temeljena na usuglašenom predizbornom programu iz kojeg je posebno izdvojio decentralizaciju državne uprave i jačanje lokalne samouprave, kako bi se promijenilo dosadašnje stanje u kojem se sva područja u hrvatskoj ne razvijaju ravnomjerno.

Slično je istaknuo i Nikola Ivaniš, predsjednik PGS-a. Ivaniš kaže da, i kada bi svi htjeli, ne bi mogli živjeti u Zagrebu te se iz tog razloga trebaju razvijati jednako svi dijelovi zemlje, ili bar jednako. "Treba poraditi na tomu da se mladima omogući da rade i žive u svojim mjestima, kako bi se zaustavio proces iseljavanja iz periferije u gradove"-kazao je Ivaniš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koaliciji očekuju da će na parlamentarnim izborima zakazanim za studeni osvojiti između 21 i 25 zastupničkih mjesta. Odgovarajući na pitanje je li moguća koalicija s HSP-om, s kojim je dogovorena u Slavonskom Brodu, Friščić je rekao da će se svaki sljedeći  partner birati u dogovoru s postojećim. "HSS nije za udaju, već će birati nevjestu"-kazao je.

I.B.
Foto: G.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara