Koalicija objavila: "Islamska država izgubila 95 posto područja osvojenih 2014."

Koalicija objavila: "Islamska država izgubila 95 posto područja osvojenih 2014."

Foto: Hina

ISLAMSKA država izgubila je 95 posto teritorija koji je 2014. osvojila u Siriji i Iraku, objavila je međunarodna koalicija predvođena SAD-om, nakon sastanka u Jordanu.

"Islamska država izgubila je 95 posto teritorija koji je nadzirala u Iraku i Siriji od uspostave ove koalicije 2014.", rekao je Brett McGurk, posebni američki izaslanik pri međunarodnoj koaliciji, u priopćenju objavljenom nakon sastanka u Jordanu.

"Više od 7,5 milijuna ljudi sada je oslobođeno Islamske države", istaknuo je.

Dodao je također da je priljev stranih boraca u Siriju "gotovo prekinut".

Interpolova baza podataka o borcima Islamske države

Spomenuo je i "Interpolovu bazu podataka s 43 tisuće imena" koja će partnerskim zemljama omogućiti da "uhite borce tijekom rutinskih kontrola na cestama ili kada pokušavaju prijeći neku međunarodnu granicu."

"Vršimo istodobni pritisak na Islamsku državu na terenu i u kibernetičkom prostoru", gdje se vodi borba protiv "terorističke propagande", kazao je, dodajući i da Islamska država sada ima jako malo novca.

Američki dužnosnik je također naglasio važnost "jačanja suradnje i sigurnosti na granicama, sigurnosti u zračnom prostoru, financijskih sankcija i dijeljenja obavještajnih informacija" kako bi se "spriječilo Islamsku državu da izvodi napade u našim zemljama".

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Islamsku Državu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Islamska Država. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara