Koalicija usuglasila tekst rezolucije i međustranačkog dogovora o pripližavanju EU

VLADAJUĆA koalicija danas je usuglasila i predložit će oporbenim strankama u Hrvatskom saboru tekst rezolucije i međustranačkog dogovora u vezi s približavanjem Hrvatske EU, izjavio je danas premijer Ivica Račan nakon završetka sastanka vladajuće petorke, a pred početak sastanka s predstavnicima oporbe u Saboru.

Predlažemo svim strankama u Saboru da se, uz nacionalni program, prihvati i prijedlog rezolucije, a bilo bi dobro da se uz nju potvrdi i međustranački sporazum, kazao je Račan.

Prema njegovim riječima u rezoluciji se izražava čvrsta namjera da svi pridonesu djelotvornom i kvalitetnom radu Hrvatskog sabora u približavanju EU, jer je cilj svih političkih snaga da se intenzivira pristupanje EU.

Prijedlog nacionalnog programa približavanja EU u idućoj godini Vlada je utvrdila na prošlotjednoj sjednici. Zbog potrebe da se program razmotri i donese do kraja ove godine, Vlada je Saboru uputila zahtjev za izvanrednim zasjedanjem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Račan i na sjednici Vlade pozvao je na konsenzus političkih stranaka u prihvaćanju tog nacionalnog programa, kao i konsenzus za donošenje rezolucije, a za što je pretpostavka međustranački sporazum svih političkih stranka.

U rezoluciji bi bio definiran rok za podnošenje zahtjeva Hrvatske za pridruživanje EU, a vladin je prijedlog da taj rok bude kraj veljače iduće godine.

O tim su prijedlozima, koje bi Hrvatski sabor trebao razmotriti na izvanrednoj sjednici u srijedu, raspravljali čelnici vladajuće petorke na sastanku u Banskim dvorima, a nakon toga, nešto poslije 14 sati, u Hrvatskom saboru je započeo sastanak premijera Račana i s predstavnicima oporbenih stranaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara