Koalicijski partneri okrenuli leđa HDZ-u: O izmjenama zakona o umjetnoj oplodnji nije se glasalo!

Tekst: P.V.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

ŠEST sati su zastupnici u Saboru raspravljali o zakonu o umjetnoj oplodnji i predloženim izmjenama (koje mnogi nazivaju isključivo kozmetičkima), da na kraju ne bi o njemu niti glasali! Nakon završene rasprave Ivan Jarnjak, koji je kao potpredsjednik Sabora vodio sjednicu, rekao je kako će se glasanje održati "kad se za to steknu uvjeti".

Nisu tako ispunjene jučerašnje najave Luke Bebića, koji je predvidio da će se glasanje održati već danas, ali ni želje Darka Milinovića koji je u svom zaključnom govoru pozvao zastupnike da što prije odobre Vladine izmjene zakona.

Partneri okrenuli leđa HDZ-u

Najrigorozniji zakon o umjetnoj oplodnji u Europi, koji je donesen prije samo dva mjeseca, i danas je u Saboru izazvao kontroverze, a većina se rasprava odnosila na zabranu zamrzavanja zametaka, što je i najspornija točka zbog koje su se organizirali brojni prosvjedi. HDZ-ovi zastupnici branili su zakon tvrdnjama kako je takva zabrana normalna u cijelom svijetu, što su osporavali pripadnici oporbe, ali i HDZ-ovi koalicijski partneri HSLS i SDSS.

Te dvije stranke su tako poručile HDZ-u da izmjene zakona nemaju namjeru podržati, isto kao što nisu podržali ni sam zakon. Klubovi SDSS-a i HSLS-a podnijeli su i amandmane kojima su zatražili da se dozvoli zamrzavanje zametaka i da se ukine ograničenje na najviše tri jajne stanice koje se smiju oploditi.

Spuštanje ispod civilizacijske razine

Kritike iz oporbe bile su puno žešće, pa je HDZ tako optužen da se spušta ispod civilizacijske razine zato što ne dopušta građanima da sami odlučuju o svojoj sudbini. SDP se okomio na liječničku struku koja je, kaže, u samo tri mjeseca promijenila mišljenje i od protivnika zakona postala njegov zagovornik, dok su iz HNS-a poručili kako svi parovi moraju imati pravo sami odlučiti žele li zamrzavanje oplođenih stanica ili ne

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara