Kod Jazovke odana počast žrtvama partizanskih zločina

POKRAJ jame Jazovke kod Sošica, na Žumberku, danas je misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast ubijenim pripadnicima hrvatskih vojnih postrojba, koje su partizani bacili u tu jamu nakon bitke kod Krašića godine 1943., te nakon završetka Drugog svjetskog rata, u svibnju i lipnju 1945.

Počast je odana i ranjenicima odvedenim iz zagrebačkih bolnica 1945. godine, te poubijanim na tom stratištu.

Skup već tradicionalno 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, organizira Odbor za spomen-pohod na Jazovku, koji okuplja nekoliko udruga (Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, Hrvatski obrambeni red Uzdanica' 90, Hrvatski domobran), te nekoliko stranaka i pojedinaca

Organizatori - na čijem čelu je ove godine bilo Hrvatsko društvo političkih zatvorenika - navode kako se stratište kod jame Jazovka pohodi 22. lipnja "zato što hrvatski prerušenici u antifašiste i demokrate taj nadnevak podmeću za državni blagdan Republike Hrvatske".

Na skupu se, po procjeni organizatora, okupilo oko tisuću ljudi iz Hrvatske i inozemstva.

Sudionici spomen-pohoda Jazovka objavili su i "Proglas" u kojemu, uz ostalo, navode da "22. lipnja nije dan antifašističkog nego četničko-partizanskog ustanka protiv hrvatske države", te se postavlja pitanje Hrvatskom sabor, Vladu i pravosudnim tijelima "kada će suditi tzv. antifašistima".

"Oni koji su se do 1990. klanjali Beogradu, ne prihvaćaju pozive Europe slobodnih i nezavisnih naroda i država, pa i nadalje ne pokreću niti jedan istražni postupak o jugo-komunističkim zločinima do 1945. te od 1945. do 1990.", ističe se u "Proglasu".

Također se podsjeća da je Skupština Vijeća Europe u siječnju ove godine donijela Rezoluciju o osudi zločina komunističkih totalitarnih režima.

Križni put i misu pokraj jame Jazovke predvodio je Stjepan Ivanušić, župnik župe Mrzlo polje.

U govoru nakon mise Branimir Petener je u ime udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 1991.-1995. i stranke Hrvatski obrambeni red kazao da "22. lipnja 1941. nije dignut antifašistički, nego antihrvatski ustanak".

"Iskreno smo za općehrvatsku pomirbu, ali kamo vodi pomirba bez istine"', dodao je Petener.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara