Kod Kutine mrtav pijan vozio auto, ide u zatvor na 15 dana

Kod Kutine mrtav pijan vozio auto, ide u zatvor na 15 dana
Foto: Čitatelj Indexa

ZATVORSKOM kaznom od 15 dana i zabranom upravljanja vozilom u trajanju od godinu dana kažnjen je vozač koji je prošlog petka kod Kutine vozio s čak 4,30 promila alkohola u krvi, što se smatra koncentracijom alkohola koja može uzrokovati smrt.

Sisačko-moslavačka policija priopćila je kako je taj 39-godišnjak u mjestu Banova Jaruga kod Kutine izazvao prometnu nesreću kada je na makadamskom parkiralištu svojim vozilom udario u parkirani automobil.

Od siline udara je odbačen te je udario u još jedan, također propisano parkirani automobil.

Više od četiri promila alkohola može uzrokovati smrt

Pijani vozač je uhićen te je nakon žurnog postupka na Prekršajnom sudu u Kutini proglašen krivim i kažnjen zatvorskom kaznom od 15 dana, a izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 12 mjeseci.

Inače, prema medicinskom tumačenju, koncentracija od četiri i više promila alkohola u krvi može uzrokovati smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja pri povraćanju zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.

Činjenicu da su smrtni slučajevi u takvim okolnostima rijetki i da se neki čak usude sjesti za volan liječnici objašnjavaju time što su svi takvi neslavni rekorderi uglavnom "utrenirani" u ispijanju alkohola, odnosno već ga dulje konzumiraju pa su podigli prag osjetljivosti organizma na trovanje alkoholom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara