KOEHLER PRIHVATIO NOMINACIJU ZA NJEMAČKOG PREDSJEDNIKA I NAJAVIO OSTAVKU U MMF-U

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Horst Koehler prihvatio je u četvrtak nominaciju za njemačkog predsjednika i najavio da će do kraja današnjeg radnog dana, po lokalnom vremenu u Washingtonu, dati ostavku na dužnost u MMFu.

"Prihvatio sam nominaciju i večeras ću dati ostavku u MMF-u", kratko je novinarima izjavio Koehler.

Horst Koehler je izabran za kandidata stranaka oporbe, Kršćansko demokratske unije (CDU), Kršćansko socijalne unije (CSU) i Liberalno demokratske stranke (FDP) na izborima za njemačkog predsjednika 23. svibnja.

Koehler će, s obzirom da oporba u tzv. Saveznom skupu koji bira predsjednika raspolaže većinom, najvjerojatnije biti izabran za novog predsjednika Njemačke. Kandidatkinji vladajuće koalicije SPD-a i Stranke zelenih Gesini Schwan promatrači stoga daju male ili gotovo nikakve izglede za izbor.

Predsjednici stranaka oporbe su se nakon višetjednog spora odlučili za Koehlera. Ova odluka predstavlja kompromis jer FDP prije toga nije podržao željenog kandidata Unije CDU/CSU, bivšeg predsjednika CDU-a, i desnu ruku Helmuta Kohla, Wolfganga Scheublea. Prema nekim procjenama Scheuble, koji od jednog atentata početkom devedeseth sjedi u invalidskim kolicima, nije dobio potporu zbog svoje umiješanosti u financijske afere CDU-a te je prema tome nepogodan za najvišu političku funkciju u zemlji.

Predsjednici oporbenih stranaka su izbor Horsta Koehlera obrazložili njegovom "izuzetnom međunarodnom kompetencijom" i "dobrim poznavanjem globalne financijske situacije". Koehler, koji je njemačkoj javnosti relativno nepoznat, je na čelno mjesto MMF-a došao uz potporu sadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera. On je jedan od tvoraca europske monetarne unije i ugovora iz Maastrichta.

Aktualni njemački predsjednik Johannes Rau, član vladajuće koalicije, kojem 1. srpnja istječe mandat, ranije je najavio da se neće ponovo kandirati na dužnost.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara