Koizumi odustao od promjena zakona o nasljeđivanju krune

Japanski premijer Junichiro Koizumi odlučio je odustati od plana da parlamentu podnese prijedlog zakona koji bi ženama omogućio dolazak na prijestolje, nakon vijesti da je princeza Kiko trudna i mogućnosti da se u carskoj obitelji rodi muški nasljednik, javili su u petak mediji.

Unatoč snažnom protivljenju konzervativnih zastupnika, Koizumi je namjeravao predstaviti taj prijedlog zakona na tekućoj sjednici parlamenta kako bi se izbjegla kriza oko nasljeđivanja krune. Sadašnji zakon samo muškim potomcima cara dopušta da postanu vladari, a u carskoj je obitelji posljednji dječak rođen 1965. godine.

Japanska princeza Kiko, supruga princa Akishina (41), mlađeg sina japanskog cara Akihita, trudna je i navodno bi trebala roditi u rujnu ili listopadu.

Japanski prijestolonasljednik Naruhito (45) i njegova supruga Masako (42) imaju samo jedno dijete, djevojčicu Aiko, koja bi u slučaju usvajanja novog zakona s vremenom postala prva japanska carica nakon 300 godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinska agencija Kyodo je javila, pozivajući se na izvor u vladi, da je Koizumi nakon konzultacija sa svojim savjetnicima zasad odlučio da neće predstaviti taj prijedlog zakona.

Naime, u slučaju da princeza Kiko rodi sina, dječak bi prema postojećem zakonu postao treći u nasljednom redu japanskog trona nakon prijestolonasljednika Naruhita i svoga oca.

(Hina) xkga ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara