Kokain je probalo 17 milijuna Europljana, travu pušilo njih 87,6 milijuna

Kokain je probalo 17 milijuna Europljana, travu pušilo njih 87,6 milijuna
Foto: EPA

KONZUMACIJA kokaina u Europi raste, a na kontinentu se širi i proizvodnja drugih droga, stoji u izvještaju tijela Europske unije za nadzor droga objavljenom u četvrtak. 

Kokain je jednom u životu probalo oko 17 milijuna odraslih Europljana, uključujući 2,3 milijuna mladih koji su ga koristili prošle godine, stoji u izvještaju Europskog nadzornog centra za drogu i ovisnost (EMCDDA). 

Kokain u Europi dostigao najveću razinu čistoće u posljednjem desetljeću

Kokain u Europi je dostigao i najveću razinu čistoće u posljednjem desetljeću, otkrio je direktor te agencije Alexis Goosdeel. 

"Europa sada doživljava posljedice veće proizvodnje kokaina u Latinskoj Americi", rekao je Goosdeel, dodavši da analiza otpadnih voda u 31 gradu diljem Europe pokazuje da upotreba kokaina svake godine raste u 26 od tih gradova. 

Zabilježen je i veći broj laboratorija koji proizvode sintetske droge poput MDMA-a, stoji u izvještaju koji se temelji na podacima iz 2016. godine. 

Otkrivene sve snažnije i opasnije supstance

Iako se u Europi bilježi manji broj novih supstanci, one koje su otkrivene su "sve snažnije i stoga opasnije", naglasio je povjerenik Europske komisije za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos. 

Kanabis je i dalje najkorištenija ilegalna droga u Europi, a oko 1 posto Europljana koristi je gotovo na svakodnevnoj bazi, otkrila je EMCDDA. 

U životu ju je konzumiralo oko 87,6 milijuna Europljana.

>>Marihuana će uskoro biti legalna i u Kanadi

"Daljnju prijetnju Europi po tom pitanju predstavlja i sve učestalija legalizacija te biljke u dijelovima dviju Amerika, od kojih je zadnja promjena zakona u Kanadi koja se očekuje u četvrtak", zaključila je europska agencija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara