Kolakušić objasnio zašto je glasao protiv Ursule von der Leyen

Kolakušić objasnio zašto je glasao protiv Ursule von der Leyen
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI europarlamentarac Mislav Kolakušić izjavio je da nije mogao podržati izbor Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije jer u Europskoj uniji ne postoji ravnopravnost, već supremacija Njemačke.

Kolakušić: Umjesto jednakosti, imamo supremaciju Njemačke

''Umjesto jednakosti i vladavine prava, imamo supremaciju Njemačke. Prema tome, nikako nisam mogao prihvatiti da pored svih ovih funkcija, još funkcija predsjednice Europske komisije ide Njemačkoj'', poručio je Kolakušić.

Kolakušić ocjenjuje da je Ursula von der Leyen shvatila da takva praksa nije pravedna s obzirom na to da je najavila da će prilikom podjele utjecajnijih povjereničkih mjesta ''voditi računa o zemljama istočne i srednje Europe''.

''Ja zahtijevam da Hrvatska ima ravnopravan status koji joj pripada temeljem članstva u Europskoj uniji, a to znači ravnomjernu raspodjelu funkcija'', kazao je Kolakušić za Hinu i istaknuo da Hrvatskoj nije pripao nijedan položaj od 130 predsjedničkih i potpredsjedničkih funkcija u Europskom parlamentu i njegovim odborima.

''Poslovnik jasno kaže da se funkcije moraju dijeliti i temeljem geografske ravnoteže. Znači to je nešto što oni ne mogu izbjeći. Ako vi šutite o tome, onda oni mogu preći preko toga'', dodaje nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu. 

Kolakušić smatra da se takva praksa može ''mijenjati kada im direktno, otvoreno, argumentirano to kažete u lice''.

Europski je parlament u utorak potvrdio za predsjednicu Europske komisije njemačku demokršćanku Ursulu von der Leyen.

Za nju su na čelnom mjestu Komisije glasala 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv, a 22 suzdržano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara