Kolakušić održao prvi govor u Europskom parlamentu, žestoko kritizirao Njemačku

Kolakušić održao prvi govor u Europskom parlamentu, žestoko kritizirao Njemačku
Screenshot: Index

MISLAV Kolakušić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, održao je danas svoj prvi govor u Bruxellesu. Kolakušić je sudjelovao u raspravi na plenarnoj sjednici prije glasanja za Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije.

Kolakušić kaže da je u Europskom parlamentu previše Nijemaca

"Temelj razvoja i napretka, ali i opstanka Europske unije je jednakost i vladavina prava. Jednakost i vladavina prava prvenstveno se očituju u načinu izbora predstavnika. Od 130 predstavnika u Europskom parlamentu, 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta pripalo je Njemačkoj, a Hrvatskoj i Sloveniji - nula", rekao je Kolakušić.

"Nadalje, poslovnik Europskog parlamenta zahtijeva da ta mjesta budu raspoređena temeljem geografske pripadnosti. Dakle, povrijeđena je i vladavina prava. Tako nešto je nedopustivo", kazao je Kolakušić.

"Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika, što je u suprotnosti s jednakošću i predstavlja supremaciju i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To je apsolutno neprihvatljivo jer to nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi Europsku uniju u pitanje", rekao je Kolakušić u Europskom parlamentu, prenosi N1.

Njemica prva žena na čelu Europske komisije?

Podsjetimo, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen danas bi mogla postati prva žena na čelu Europske komisije uspije li dobiti većinsku podršku zastupnika Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Von der Leyen je jutros predstavila svoj program pred zastupnicima u Europskom parlamentu, a među najvažnijim ciljevima istaknula je snažniju borbu protiv klimatskih promjena.

Najavila je da će u prvih 100 dana mandata predložiti Zeleni sporazum za Europu u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova, a u planu joj je i prvo europsko zakonodavstvo za klimu koje će odrediti ciljeve za 2050. godinu.

"Najveći izazov trenutno je da naš planet ostane zdrav, to je najveća odgovornost naših vremena", rekla je Von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara