Kolakušić: Protuustavni "Lex Todorić" svodi sudove na razinu fikusa

Kolakušić: Protuustavni "Lex Todorić" svodi sudove na razinu fikusa

Screenshot: HRT

SUDAC Trgovačkog suda Mislav Kolakušić danas je u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" progovorio o najavljenom Zakonu o postupku izvanredne uprave, kolokvijalno prozvanog "Lex Todorić".

"Ovakav zakon krši brojne odredbe Ustava, on ne može proći nikakav test ustavnosti. To je zakon koji se piše samo za jednu osobu, a u Hrvatskoj smo svi jednaki pred zakonom", kazao je Kolakušić.

"Jasno je da se radi o Agrokoru, druge firme koje udovoljavaju kriterijima su u vlasništvu RH. Na njih se ovo ne odnosi, u njima se ionako uprava može svaki dan mijenjati" dodaje.

Nejednakost poduzetnika

"Ustav obvezuje državu da osigurava poduzetnicima jednaki pravni položaj na tržištu. Ovdje vidimo da jedna ima drugačiji položaj.

Dalje, osnovno je pitanje ono zaštite prava vlasništva, a ovdje je predviđeno da izvanredni povjerenik može određivati da se prema različitim vjerovnicima postupa na različite načine. Npr. prema financijskim institucijama da ide namirenje u cijelosti, a prema malim dobavljačima drugačije. Nije propisan maksimalni iznos otpisa, ni rok vremena... Nevjerojatni su propusti u igri.

Nadalje, sve je dano u ovlasti Vladi i Ministarstvu gospodarstva. Vlada imenuje povjerenika, a sud može odluke Vlade odbiti samo u slučaju prijedloga Vlade ili Ministarstva., sud je sveden na razinu manju od fikusa. Ako želite takve odluke, gospodo, u potpunosti odbacite sud i sami stanite iza svojih odluka", kaže Kolakušić.

Zakon nepopravljiv?

Na pitanje o tome može li se zakon popraviti ili doraditi do kraja tjedna, sudac Kolakušić navodi kako nije siguran.

"Iskreno, sumnjam, ne znam na koji način. Neka objave prijedlog, da vidimo što piše u njemu. Ovlasti povjerenika svakako nisu u skladu s Ustavom. Usto, zaštita vjerovnika uopće ne postoji.

Dodatno, ako su se falsificirala financijska izvješća, to je kazneno djelo, ali zasad je to na razini rekla-kazala. Financijsko izvješće se podnosi prvenstveno Poreznoj i Ministarstvu financija. Sud nikada ne provjerava istinitost izvješća.

Uvjeren sam da će zakon neustavan doći pred zastupnike. Interesantno mi je i kad se Vlada poziva na slične zakone u drugim državama, jer ja nisam pronašao ovakve zakone nigdje drugdje", zaključuje Kolakušić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara