IMAMO DOKUMENTE Pogledajte zašto sa suda žele izbaciti poznatog suca koji se bori protiv ovrha

IMAMO DOKUMENTE Pogledajte zašto sa suda žele izbaciti poznatog suca koji se bori protiv ovrha

Foto: Index

ZA VELIKI dio hrvatske javnosti sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić jedan je od rijetkih sudaca koji je digao glas protiv loših zakona i javno progovorio o strahotama Zakona o predstečajnoj nagodbi, Ovršnog zakona i Lex Agrokora, no čini se kako bi njegova karijera suca mogla biti prekinuta. 

Nedavno je Sudačko vijeće Visokog trgovačkog suda donijelo odluku da je Kolakušić povrijedio Kodeks sudačke etike te tvrde da istupi suca Mislava Kolakušića u javnost "nemaju obilježja stručnih javnih istupa već su obilježeni senzacionalističkim i populističkim izjavama".

Suce, odnosno predstavnike pravosuđa, najviše smeta što Kolakušić učestalo kritizira rad sudova i ostalih tijela vlasti.

"Javnost to može shvatiti kao pozivanje na nepoštivanje", stoji u obrazloženju Sudačkog vijeća.

>> KOMENTAR MISLAVA KOLAKUŠIĆA Sloboda bez hrabrosti ne može postojati

>> Sudac Kolakušić očekuje da će ga izbaciti sa suda, karijeru bi mogao nastaviti u politici

Podsjetimo, protiv suca Mislava Kolakušića pokrenut je stegovni postupak zbog kršenja sudačke etike, a postupak je pokrenuo predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić. Sudačko vijeće smatra da je Kolakušić povrijedio članak kodeksa sudačke etike jer je na Indexu i na N1 Televiziji komentirao svoje izuzeće u stečajnom postupku i postupku o Agrokoru koji se vodi na Trgovačkom sudu.

Konzumov presedan

Postupak protiv njega provodi i Državno sudbeno vijeće (DSV), a sudac Kolakušić očekuje kako bi krajnja odluka mogla biti i njegovo razrješenje. No, krenimo redom.

Postupak protiv Kolakušića pokrenuo je predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić i to zbog javnog istupa o njegovu izuzeću u stečajnom postupku vezanom uz Konzum i Agrokor. Naime, u travnju prošle godine Trgovački sud udovoljio je zahtjevu Konzuma da se suca Kolakušića izuzme iz stečajnog postupka protiv Konzuma koji je pokrenut temeljem prijedloga tvrtke Ovum.

Bio je to presedan s obzirom na to da je Konzum zatražio izuzeće s obrazloženjem da je Kolakušić svojim javnim istupima i postupanjima potvrdio svoju pristranost u izvršavanju sudačke dužnosti. Rješenje o izuzeću donio je predsjednik Trgovačkog suda Radić.

To je rješenje Kolakušić komentirao na N1 Televiziji te na portalu Indexu, što mu je Radić uzeo za krimen.

Predsjednik Trgovačkog suda: Kolakušić je najprisutniji sudac u medijima!

Radić koji je pokrenuo postupak protiv Kolakušića napomenuo je kako su protiv Kolakušićevih medijskih istupa bili i iz Hrvatske javnobilježničke komore. Naime, njih je zanimalo ima li Kolakušić za svoje javne nastupe dozvolu suda te predstavljaju li oni službeni stav Trgovačkog suda.

Zahtjev Nine Radića za ocjenu postojanja povrede Kodeksa sudačke etike by Index.hr on Scribd


Radić je citirao Kolakušićeve javne istupe u kojima on kritizira prije svega vladinog povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka, donošenje Lex Agrokora te općenito situaciju u hrvatskom pravosuđu.

"Sudac Mislav Kolakušić često sudjeluje u javnim medijskim istupima. U pravilu je najavljivan kao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu te je definitivno najprisutniji sudac u općem medijskom prostoru Republike Hrvatske. Njegovi istupi u javnosti intenzivno traju od 2013. godine i opća javnost je zainteresirana za njegova mišljenja", stoji u Radićevom zahtjevu za ocjenu postojanja povrede Kodeksa sudačke etike.

 

Sudac treba izbjegavati izražavanje svojih stavova

Sudac je, naime, dužan čuvati ugled sudačkog poziva i položaja kroz pisanu i izgovorenu riječ, a sucima je zabranjeno iznositi mišljenje o određenim sudskim postupcima koji su u tijeku i o odlukama sudova u tim postupcima. Radić smatra kako je Kolakušić radio upravo suprotno.

"Sudac treba izbjegavati isticanje svoje osobe te izražavanje svojih stavova i mišljenja tijekom i u povodu postupka, osobito putem medija", naglasio je Radić u svom zahtjevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Izvan svake sumnje, u svojim stručnim javnim istupima, štitio sam dostojanstvo i dignitet sudaca i sudova te mi je jedina motivacija za javne istupe doprinos razvoju demokratskog društva kroz mogućnost ostvarenja pravde i morala kroz efikasne sudske postupke. Svi moji javni istupi usmjereni su na zaštitu i podizanje razine digniteta sudaca i sudova i razvoja društva u cjelini, a usmjereni protiv prevođenja sudova u javne bilježnike koji ovjeravaju tuđe radnje bez ikakve mogućnosti utvrđivanja činjenica i vođenja kontradiktornog postupka", stajalo je u Kolakušićevom očitovanju na Radićev zahtjev.

Konzum ima više utjecaja nego zakon i pravda

Temeljem Radićeva zahtjeva Sudačko vijeće Trgovačkog suda donijelo je 11. prosinca odluku da je sudac Kolakušić povrijedio Kodeks sudačke etike.

Sudačko vijeće posebno je Kolakušiću zamjerilo izjavu o utjecaju Konzuma na zakone RH.

Odluka Sudačkog vijeća o sucu Mislavu Kolakušiću by Index.hr on Scribd"Na pitanja je li ovo pritisak na sudstvo i ima li Konzum više utjecaja nego zakon i pravda, odgovorio je: "Pa svakako, svakako, uvjeren sam u to", citirano je odluci Sudačkog vijeća u kojoj se navodi da je sudac Kolakušić tako narušio ugled sudova u javnosti. No, nije to jedina izjava koja mu se stavjla na teret.

"Izjavom da su 'zakoni pisani da bi netko zaradio, a hrvatski građani sve to plate', iznio je neargumentirane optužbe o radu zakonodavne vlasti", stoji u obrazloženju Sudačkog vijeća.

Dvostruka mjerila

Nakon te odluke Sudačkog vijeća Kolakušić je uložio prigovor Vijeću predsjednika svih sudačkih vijeća u RH.

"Temeljna svrha zahtjeva suca Nine Radića je uskratiti građanima pravo da saznaju za činjenice i pravna stajališta o realnim posljedicama pojedinih zakona na naše živote, državni proračun, poduzetničke slobode i privatno vlasništvo te na dostojanstvo građana", smatra Kolakušić naglašavajući da u njegovom slučaju postoje dvostruka mjerila.

Naime, i sudac Radić, smatra Kolakušić, komentirao je sudske odluke svojih kolega sudaca, a što se danas prigovara njemu. Naime, Radić je, podsjeća Kolakušić, kroz intervjue iznosio mišljenja o sudskim postupcima predstečajne nagodbe tvrtke Dalekovod d.d. te presude povodom kolektivne tužbe Udruge Franak. Posebno mu zamjera izjave iz 2013. godine kada je hvalio Predstečajne nagodbe, ali i osobnu netrpeljivost.

Osobni animozitet

"Sudac Nino Radić je neposredno nakon što je izabran za Predsjednika trgovačkog suda u Zagrebu izmijenio godišnji raspored te me rasporedio da rješavam parnične predmete umjesto stečajnih predmeta, što nije učinio ni s jednim drugim stečajnim sucem. Nakon objave izmjena godišnjeg rasporeda svakodnevno su me kolege pitale što se to događa, zar sam po kazni prebačen iz stečajnog u parnični odjel?", napisao je Kolakušić na kraju svog prigovora.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara