Kolakušićeva izjava je skandalozna. Puhovski: "Razotkrio se kao desni populist"

Kolakušićeva izjava je skandalozna. Puhovski: "Razotkrio se kao desni populist"
Foto: Pixsell/Patrik Macek

BIVŠI sudac Mislav Kolakušić, koji se u međuvremenu politički aktivirao i kandidirao za Europski parlament, u kampanji je najavio kako nakon pobjede na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj planira postati premijer te istovremeno obavljati i funkciju ministra pravosuđa i unutarnjih poslova.

Kolakušić je u subotu u Rijeci izjavio kako se građanima mora vratiti dostojanstvo te "izrezati karcinom koji je napao hrvatsko društvo, a to je korupcija koja izjeda svaki dio društva - od pravosuđa, školstva do zdravstva". 

"Vrijeme je da ponovno postanemo snažan i moćan narod"

Istaknuo je da građani moraju shvatiti da su ovo glavni izbori jer, kako je rekao, "ne možemo mijenjati Hrvatsku ako nemamo svog predstavnika u Europskom parlamentu". "Vrijeme je da od slabog i nejakog naroda ponovno postanemo snažan i moćan", ustvrdio je.

Sve to je i dalje bila tipična predizborna retorika, naročito prijemčiva glasačima koji žude za autoritarnim vođom i fantaziraju da se politika vodi odlučnim udaranjem šake od stol, što je svojedobno obećavala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, no stvari su postale opasne kada je Kolakušić najavio kako u vlastitim rukama želi koncentrirati ogromnu moć ključnih resora izvršne vlasti.

Kolakušić obećao da će u jednom danu ukinuti šest tisuća zakonskih propisa

"Ja ću preuzeti poziciju ministra pravosuđa i policije i bit ću volonter premijer", kazao je Kolakušić u Rijeci, što znači da bi u rukama imao najmoćnije poluge civilnog represivnog aparata države.

To nije prvi ovakav izlet Kolakušića u autoritarne vode i promoviranje ideja koje de facto predstavljaju vladanje dekretom, praktički skoro pa diktaturu. Svojedobno je i nastupajući u emisiji Nedjeljom u 2, kada je i najavio svoj politički angažman, obećavao da će, ako njegova lista osvoji parlamentarnu većinu, u jednom danu staviti izvan snage šest tisuća zakonskih propisa. 

Puhovski: Serija besmislenih Kolakušićevih izjava

Za komentar ovakvih Kolakušićevih najava smo se obratili političkom analitičaru Žarku Puhovskom, koji kaže da su to besmislice. 

“Sve što Kolakušić u zadnje vrijeme govori predstavlja seriju besmislenih iskaza jednog čovjeka kojega je danas i notorni Zvonimir Hodak podržao u svojoj kolumni. Kolakušić se pokazao kao čovjek koji ne samo da ne zna što govori, nego desničarski ne zna što govori”, kaže Puhovski.

Ističe kako se Kolakušić uklapa u europski trend pojednostavljenja političkog procesa, tzv. čvrstu ruku, u kojem jedan čovjek drži moć u svojim rukama. “To je donedavno bilo relevantno samo za Mađarsku i vladavinu Viktora Orbana, no sada se to pojavljuje u kampanjama za europske izbore i u Finskoj, Njemačkoj, Francuskoj itd. Riječ je o pravoj pošasti”, smatra Puhovski.

Kako se Kolakušić razotkrio kao desničarski populist

“Kolakušić je pokušavao biti populist, kao i svi drugi populisti, bez predznaka. Međutim, s populistima je tako da kad ih pustite da malo dulje govore, oni će se sami razotkriti, u skladu s onim starim psihoanalitičkim pravilom “Pusti ga da govori, kad-tad će istina izaći van”. Na kraju se pokaže da su svi trenutni populisti u Europi desničarski populisti, dok ljevičarskih populista nema, koliko god se o tome sada fantaziralo”, kaže Puhovski.

Kada se pokuša u praksi zamisliti kako bi funkcioniralo da je ista osoba premijer, ministar pravosuđa i ministar policija, to bi izgledalo tako da bi primjerice policija po Kolakušićevoj naredbi uhapsila nekoga, pa bi mu onda sudovi pod Kolakušićevom kontrolom sudili. To bi značilo ukidanje diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, pitamo Puhovskog, a on odgovara: “Tako je. To je ideja apsolutnog monarha, osobe koja drži svu vlast u rukama ili, ako hoćete iz grčke tradicije, tiranina, koji može biti dobrohotan ili zloćudan, ali tiranina koji u ime svojih moralnih stavova upravlja društvom.”

Tipične desničarske fiksacije

No da budemo fer prema Kolakušiću, treba spomenuti kako sličnih primjera ima u suvremenim demokracijama, primjerice u Izraelu, u kojemu je premijer Benjamin Netanyaau u prošlom mandatu bio i ministar obrane, ali i zdravstva. Puhovski ističe da su to ipak neusporedive situacije: “To je rezultat koalicijskih igara u Izraelu i bilo je definitivno nezgodno. No u slučaju Netanyahua ipak nije došlo do povrede diobe vlasti.”

U slučaju Kolakušića i njegove želje da bude i premijer i ministar policije i ministar pravosuđa riječ je o, kaže Puhovski, fiksaciji desnice na čvrstoću državne moći. Puhovski još podsjeća da je Kolakušić proteklih dana platio objavu oglasa u Večernjem listu u kojemu piše da “Sudac Kolakušić dobiva tri mandata”, što je još jedan primjer besmislica koje ovaj novopečeni političar plasira u javni prostor.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara