Kolaps "e-matice": Tisuće osmaša još nema svjedodžbe, Fuchs tvrdi da je problem riješen

Tekst: V. Šolc, I.Kri.
Foto: matice.mzos.hr, Davor Pongračić (Cropix)

SKUPI elektronički sustav Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa ovih je dana potpuno zakazao i zadao glavobolje brojnim nastavnicima, ali i nekim osmašima kojima kasne svjedodžbe potrebne za upis u željenu srednju školu.

E-matica je sustav zamišljen kao središnja baza podataka MZOŠ-a. Nastavnici tamo upisuju informacije o učenicima, predmetima, ocjenama i drugome te na kraju polugodišta ispisuju izvješća, a na kraju školske godine svjedodžbe o uspjehu i vladanju učenika.

Nepopularna "matica" je povremeno i ranije radila probleme, nastavnici se nisu mogli ulogirati, sustav bi radio sporo, a na početku školske godine neki bi učenici "zapeli" u lanjskom razredu. Međutim, prošloga je tjedna došlo do potpunog kolapsa kada su nastavnici osnovnih i srednjih škola počeli masovno upisivati podatke za ispis ovogodišnjih svjedodžbi.

Nastavnici u školi upisivali podatke do tri sata ujutro

U jednoj slavonskoj osnovnoj školi svjedodžbe koje su u četvrtak trebale biti podijeljene osmašima još nisu podijeljene, a učenici su dobili tek privremena izvješća o uspjehu.

"Škola je bila otvorena do tri sata ujutro za nastavnike koji su podatke unosili u školi. S prvim problemom su se susreli već pri ulogiravanju u sustav. Kada bi se jednom uspjeli ulogirati, 'matica' je radila iznimno sporo i za unos podataka jednoga učenika trebalo je i do sat vremena. Događalo se da iz razreda 'nestane' nekoliko učenika i da se svjedodžbe jednostavno neće ispisati", ispričala nam je nastavnica. Drugi nastavnik s kojim smo razgovarali rekao je da su najveću šansu za uspješan upis podataka imali najuporniji koji su ostali budni do 4-5 sati ujutro.

U jednoj riječkoj osnovnoj školi osmaši su četiri dana zaredom pozivani da dođu po svjedodžbe, da bi ih konačno dobili u četvrtak, zadnji radni dan ovoga tjedna ili doslovce u posljednji tren.Fuchsovo rješenje: Srednje škole, dajte prednost osnovnima, njima je hitnije 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, upisi u srednje škole završavaju u utorak, a ministar Radovan Fuchs je ovih dana medijima rekao da nema ni govora o pomicanju rokova za upis te objasnio da je "E-matica u jednom trenutku pala" jer su sve škole istodobno počele printati svjedodžbe. Postavlja se pitanje zašto sustav nije predvidio ovakve teškoće, jer je opće poznato da se svjedodžbe pišu u samo jednom periodu u godini i da ih tada moraju napisati svi nastavnici.

Ipak, problem je privremeno riješen i ministar je obećao da će i posljednji osmaši svjedodžbe dobiti u ponedjeljak. Nakon što je informatički sustav u srijedu pao zbog preopterećenosti, montirana su dva dodatna servera, a Ministarstvo je srednjim školama poslalo uputu da ne ulaze u sustav jer je nastavnicima osnovnih škola "matica" trenutno hitnija. Kako doznajemo, sustav je trenutno usporen, ali radi.

Oko dvije i pol tisuće osmaša još nema svoje svjedodžbe 

Iz Ministarstva obrazovanja su danas rekli kako do danas ujutro nešto više od dvije i pol tisuće osmaša još nije dobilo svoje svjedodžbe te su dodali kako će do ponedjeljka, uz rijetke iznimke, svi imati taj dokument, piše Večernji list.

Ravnatelj uprave za informatiku i tehnologije Zoran Paldi tvrdi kako svjedodžbe nisu dobili samo oni u čijim je podacima nešto krivo upisano pa ih sustav ne prepoznaje. "Inače printanje svjedodžbi traje minutu i to smo javno demonstrirali", kaže Paldi te dodaje kako se sustav još nadograđuje te da treba malo strpljenja dok sve ne bude funkcioniralo bez problema.

"Problem je riješen" 

Ministar Radovan Fuchs je u Dnevniku HRT-a kazao kako sustav sada radi normalno i da će preostalih nekoliko tisuća svjedodžbi biti isprintano na vrijeme, do ponedjeljka.

"Trenutačno e-matica manipulira s više od 100 tisuća podataka. Kada vam gotovo istovremeno dođe 45 tisuća zahtjeva za printanje svjedodžbi, nije neobično da se server sruši", kazao je ministar koji je podsjetio da se sutav stvarao 5 godina i da je stajao oko 5 milijuna kuna. Zaključio je kako je problem sada riješen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara