Kolika je zaista šansa da vas pogodi satelit Rosat? Mnogo manja nego udar groma ili loto-dobitak!

Kolika je zaista šansa da vas pogodi satelit Rosat? Mnogo manja nego udar groma ili loto-dobitak!

Foto: Ilustracija

IŠČEKIVANJE pada njemačkog satelita Rosat, kojeg prati brojni svjetski mediji, opet je pokrenuo pitanje: kolika je, zapravo, vjerojatnost da pogodi čovjeka i trebamo li biti paranoični?

Prije pada Rosata naveliko se baratalo informacijom da je mogućnost da pogodi čovjeka 1:2000, što prema teoriji vjerojatnosti može biti itekako zavaravajuće.

Na Zemlji danas živi oko sedam milijardi ljudi, tako da bi pravilan izračun bio sljedeći: ako satelit pogađa bilo koga sa šansom 1:2000, to bi značilo da tu brojku za svakog pojedinca na planetu treba pomnožiti sa sedam milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, mogućnost da će baš vas pogoditi satelit  je 1:14 000 000 000 000, odnosno jedna naprema- 14 bilijuna!

Za usporedbu, šanse dobitka na lotu 7/39 iznose 1:15 380 937, dok na lotu 6/45 imate priliku za glavni dobitak u omjeru 1:8 145 060.

Kad bi vjerojatnost za pogodak njemačkog satelita Rosat zaista bila 1:2000, to bi, teoretski, značilo sljedeće: kad bi se ta brojka pomnožila sa sedam milijardi stanovnika Zemlje, Rosat bi pogodio oko tri i pol milijuna ljudi.

Ukratko, mnogo je veća mogućnost da će vas pogoditi grom ili dobitak na lotu, nego njemački satelit čiji se pad danas očekuje!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara