Kolinda, ako ti u Hrvatskoj nije dobro, uvijek možeš otići

Kolinda, ako ti u Hrvatskoj nije dobro, uvijek možeš otići

Foto: Ured Predsjednice, Index

SJEĆATE se sigurno, nije to bilo toliko davno, kada je Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za austrijski Kleine Zeitung poručila: "Ljudi imaju slobodan izbor pa mogu otići ako smatraju da im ovdje nije dovoljno dobro." Bilo je to početkom ove godine, Andrej Plenković tek je dva mjeseca bio premijer, a HDZ je po drugi put u godinu dana uspio sklepati vladu.

Samo se trebalo riješiti nezadovoljnika

HDZ-ovcima i gospođi koju su poslali na privremeni rad u Predsjedničke dvore samopouzdanje je bilo na vrhuncu, more do koljena, i još uvijek su ponavljali i svoje i njezine floskule o Hrvatskoj koja će, koliko sutra, postati ekonomski gigant čijem uspjehu i napretku će zavidjeti od Reykjavíka do Vladivostoka. Samo je trebalo riješiti nešto sitnih problema i otarasiti se onih kojima u Hrvatskoj nije dobro. Pa im je predsjednica pokazala vrata, odnosno granične prijelaze i rekla da mogu biti sretni što imaju gdje potražiti bolji život, ako ''smatraju da im ovdje nije dovoljno dobro''.

Mnogi su je poslušali pa se danas na ulicama Dublina "Ej, lega!" može čuti češće nego u Osijeku, njemački se statističari češu po glavi zbog prirasta hrvatskih doseljenika, a avionske karte za Kanadu se kupuju samo u jednom smjeru.

Došlo joj iz lente u glavu

Za razliku od gospođe na privremenom radu u Titovoj vili na Pantovčaku oni se ne namjeravaju vraćati. I polarno ih sunce grije bolje od onog u domovini.

Niti 11 mjeseci kasnije, Kolindi Grabar-Kitarović napokon je došlo iz lente u glavu da njezina i HDZ-ova obećanja nemaju veze s realnošću u kojoj hrvatski građani žive. Pa je nasrnula na vladu i premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo li imati objektivan pristup, moramo se postaviti u kontekst okruženja. Naši rezultati dobivaju pravu vrijednost kad se uspoređujemo s pravom konkurencijom. Slijedom takvog pristupa možemo zaključiti kako slika nije blistava niti nam daje razloga za zadovoljstvo nego naprotiv, za nemir i tjeskobu”, izjavila je na skupu Hrvatskog društva ekonomista.

Ne toliko davno, nije otad prošlo niti četiri mjeseca, predsjednica nije bila tjeskobna nego prpošna pa je okrivila medije da plasiraju ''iznimno depresivnu i lošu sliku naše zemlje''.

Otkud ta promjena? Ili je privremena nositeljica predsjedničkog stijega shvatila da gotovo ništa u Hrvatskoj ne funkcionira ili je počela ponešto i čitati pa je potpala pod utjecaj medija i njihovog plasiranja iznimno depresivne i loše slike naše zemlje.

Zna da ne može istu priču prodati i drugi put

Odgovor je zapravo treći. Kolinda Grabar-Kitarović je shvatila da je zaista na privremenom radu u Predsjedničkim dvorima, da samo privremeno nosi lentu i šeće predsjednički stijeg po privremenim predsjedničkim uredima. I da će teško i drugi put prodati priču o tome kako će Hrvatsku baš ona učiniti jednom od najbogatijih zemalja svijeta.

Shvatila je koliko je malo ostalo do izbora na kojima želi produljiti svoj ugovor o radu s Republikom Hrvatskom i da je sve manje poslodavaca, birača, koji su joj ga voljni potpisati. Riječju, prestrašila se da će joj birači pokazati vrata, granične prelaze, i reći da potraži neki drugi posao. Pa je počela pričati o tome kako u Hrvatskoj zaista nije dobro.

Na sreću, i ona ima slobodan izbor pa može otići ako smatra da joj ovdje nije dovoljno dobro. Ne bi joj bilo prvi put. A nama bi ipak bilo draže da ostane i da s nama kusa sve što je zakuhala. I da više nitko nikoga ne tjera iz Hrvatske.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara