Protiv Kolinde se pokreće postupak jer je dala HDZ-u preko milijun kuna

Protiv Kolinde se pokreće postupak jer je dala HDZ-u preko milijun kuna

Foto: FAH

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa priopćilo je kako će se protiv Kolinde Grabar Kitarović pokrenuti postupak. O tome je donesena i odluka. Uz Grabar-Kitarović, postupak se pokreće i protiv Ante Kotromanovića.

Povjerenstvo je tako odlučilo jer je Kolinda za vrijeme izbora od države dobila 1.167.573 kune za naknadu promidžbe. Neutrošena sredstva koja su dodijeljena smatraju se oporezivim dobitkom koji se mora obračunati i uplatiti porezne obveze i prijaviti Poreznoj upravi. Grabar-Kitarović je taj novac dala HDZ-u da ne bi morala platiti porez od 40 posto.

Sporno je što se novca odrekla, a ona je odlučivala u koje humanitarne svrhe ide novac. Povjerenstvo smatra kako se Kolinda tu ponašala kao članica stranke, a to nije smjela. Kolinda je tako je u pitanje dovela vlastitu vjerostojnost, jer je kao predsjednica morala istupiti iz stranke i nije primjereno da suraduje s političkom strankom u stvarima koje nisu pitanje države te koje su izvan ovlasti predsjednice RH.

U sukobu interesa i Ante Kotromanović

Povjerenstvo je odlučilo da je u sukobu interesa i ministar obrane na odlasku Ante Kotromanović i to zbog slučaja u kojem je zajedno sa svojom obitelji privatnim avionom tvrtke Beechcraft otputovao na Lošinj.

Izračunato je da je Kotromanovićev let do Lošinja i natrag koštalo preko 28 tisuća kuna, a zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima zabranjuje primanje darova veće vrijednosti od 500 kuna.

Karamarko i Mercedes

Pred Povjerenstvom se našao i Tomislav Karamarko zbog luksuznog Mercedesa. Povjerenstvo smatra da se povremeno korištenje ne bi moglo smatrati darom zbog čega ne predlažu pokretanje postupka.

U vrijeme kada se pojavilo pitanje je li Karamarko u sukobu interesa zbog Merceseda koji je bio službeno vozilo tvrtke u vlasništvu Ane Šarić, njegove današnje supruge, par nije bio vjenčan. Bili su u izvanbračnoj zajednici i on nije bio obavezan prijaviti njezino imovinsko stanje. U tijeku je administrativna provjera je li izmjene unio u imovinsku karticu jer se u međuvremenu oženio.

Nema osnove za pokretanje postupka protiv Milanovića

U slučaju Zorana Milanovića, Povjerenstvo ne predlaže pokretanje postupka jer smatraju da nema osnove.

Premijer na odlasku se pred Povjerenstvom našao zbog sumnje da je pogodovao rodbini i prijateljima u dobivanju kredita od HBOR-a.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici će također donijeti odluke u predmetima dužnosnika: tehničkog ministra zdravlja Siniše Varge u dva predmeta, tehničkog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika i načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović (od 13 do 14 sati).

Također će dati mišljenja u predmetima na zahtjev dužnosnika: predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, te zastupnika u Hrvatskom saboru Roberta Podolnjaka. Povjerenstvo će dati očitovanja u predmetu povjerenika Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Novalje Roberta Badurine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara