Kolinda ide u BiH, planira se prosvjed: "Zašto tvrdi da ovdje ima tisuće ekstremista?"

Kolinda ide u BiH, planira se prosvjed: "Zašto tvrdi da ovdje ima tisuće ekstremista?"

Foto: FAH

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je u utorak u Sarajevu kako bi predstavnici njegove zemlje od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović trebali zatražiti pojašnjenje njezinih ranijih izjava o osobama povezanim s radikalnim islamom koje mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Odgovarajući na pitanja novinara u Sarajevu Mektić je kazao kako se neće sastati s hrvatskom predsjednicom tijekom njezina predstojećeg službenog posjeta BiH no kako bi, da je u prilici, od nje zatražio pojašnjenje tvrdnji o tisućama potencijalnih ekstremista u BiH.

"Pitao bih je zašto je to govorila i otkuda joj takve informacije", kazao je Mektić pojašnjavajući kako ne zna hoće li to pitanje pokrenuti netko od bosanskohercegovačkih dužnosnika s kojima bi se predsjednica Grabar Kitarović trebala sastati u Sarajevu.

Mektić je podsjetio kako je u ranijim kontaktima predstavnika policijskih i sigurnosnih agencija iz Hrvatske i BiH razjašnjen razmjer stvarne opasnosti koju predstavljaju osobe povezane s radikalnim islamom, odnosno povratnici s ratišta u Siriji i Iraku.

Navodi o najmanje deset tisuća takvih osoba, kako je konstatirano tijekom prošlogodišnjeg susreta ravnatelja hrvatske SOA-e i bosanskohercegovačke OSA-e, odnose se na procjene stanja u cijeloj regiji a ne u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kazao bih joj (predsjednici) kako smo kontaktirali s obavještajnim službama Hrvatske koje su nam kazale kako te informacije nisu točne i zato bih tražio od nje da kaže zašto je plasirala takve tvrdnje", izjavio je Mektić.

Prosvjed kao doček

Nevladina udruga Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda najavila je kako će u Sarajevu organizirati prosvjede zbog posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović planiranog za ovaj tjedan.

Prosvjedno okupljanje trebalo bi biti organizirano kod spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku u blizini hrvatskog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini pod geslom "Ne tuđmanizaciji BiH i stop 'ruskoj čizmi' u BiH 22 godine poslije Daytona".

Prosvjed je, kako ističu iz ove nevladine udruge, motiviran "očiglednom namjerom vodstva Hrvatske da politiku međudržavnih odnosa s BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz razdoblja 1991. - 1995. godine", stoji u priopćenju dostavljenom lokalnim medijima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara