Kolinda: Josipović nije ništa radio, morali smo prašinu pobrisati kad smo došli

Kolinda: Josipović nije ništa radio, morali smo prašinu pobrisati kad smo došli
Foto:Pixsell/Ivica Galovic

RJEŠENJE onečišćenja zraka i stabilizacija poslovanja Đuro Đaković grupe glavne su odrednice koje je Kolinda Grabar-Kitarović istaknula danas kao važan doprinos predsjedničkog mandata vezano uz Slavonski Brod, a u fokusu novog su pitanje demografije i povratka mladih u područja iz koji su se odselili.

"Pitanje onečišćenja zraka sam riješila u razgovoru s predsjednikom Putinom i svim ostalim dionicima. Đuro Đaković je od posebne važnosti za Hrvatsku. U petak su isplaćene plaće, još 60 radnika plaće će dobiti u ponedjeljak. Idemo zajedno s vladom u restrukturiranje tvrtke. Riješit će se svi dugovi Đure Đakovića da bi mogao ući novi partner. U trećem koraku idemo u novu proizvodnju koja će Đuri Đakoviću i svim ljudima u ovom području omogućiti konkretnu zaradu", rekla je novinarima nakon predizbornog skupa u Slavonskom Brodu.

Dodala je da je jedna američka tvrtka zainteresirana za uspostavu servisnog centra za borbena vozila, ne samo vezano za Hrvatsku, nego i za cijelo područje jugoistoka Europe. 

Svoj govor je započela napadom na Josipovića, a odmah se sjetila i Tuđmana.

"Smanjila sam proračun za 25 milijuna kuna, smanjila sam broj savjetnika. Moj prethodnik je imao tri puta više savjetnika, a ne vidim da su išta radili, jer prva stvar kada smo došli u ured doslovno, nemojte me krivo shvatiti, morali smo obrisati prašinu, jer se tamo ništa nije radilo.

I zato kad gledam ovu fotografiju predsjednika Tuđmana, želim razmišljati o tome. Ja u njega gledam kao svog učitelja. Neću reći kao oca jer imam svog oca, ali kao nekoga iz svoje obitelji, i voljela bih vjerovati da je on danas ponosan na mene i na vas. Zato što živimo onu Hrvatsku koju je on želio. On je zacrtao slobodu, samostalnost... da mi idemo dalje u prosperitet, idemo u izgradnju međunarodnog imidža Republike Hrvatske...", jedva je dovršila jer je bila prekinuta gromoglasnim pljeskom.

Tvrdi da je zaslužna za oko 300 poslovnih ugovora

Na izbornom skupu u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić Mažuranić" Grabar-Kitarović je kao važan uspjeh u mandatu predsjednice države istaknula i odmicanje Hrvatske od "regiona" i vezanje uz središnju Europu kroz Inicijativu tri mora. Među svoje uspjehe uvrstila je proaktivnu politiku u smjeru gospodarske diplomacije.

Prema njezinim riječima, rezultat tog rada je oko 300 poslovnih ugovora sklopljenih između hrvatskih tvrtki čiji su je predstavnici pratili na državničkim putovanjima.

Na upit novinara Grabar-Kitarović je komentirala i česte napade dvojice glavnih protukandidata Zorana Milanovića i Miroslava Škore te njeno povlačenja iz takve retorike. "Ja sam uvijek bila takva. Jučer Josipović, danas Škoro, sutra Milanović. Pa dokle će to tako, ne prema meni kao kandidatkinji, nego prema ženama općenito. Idemo razgovarati o programima, a ne svađati se", rekla je Grabar-Kitarović.

"Ja vjerujem u HDZ, bila sam uvijek lojalna stranci. Stranka je bila uvijek uz mene i stajat će", odgovorila je na pitanje novinara "uzima li Škoro glasove iz HDZ-ovog bazena". Podsjetila je da kao predsjednica države nije članica stranke i da traži glasove svih birača koji žele put rasta i napretka.

"Sada sam nestranačka osoba, predsjednica i moram biti, prema Ustavu. Tražim glasove svih hrvatskih državljana i svih birača koji žele put naprijed, put rasta, put napretka. A ne povratak na staro ili neke eksperimente. U glasove HDZ-a, koalicijskih partnera, nezavisnih i svih koji vjeruju u mene uopće nemam nikakve sumnje", rekla je Grabar-Kitarović.

Nije željela procjenjivati hoće li u Slavonskom Brodu osvojiti isti broj glasova kao i na prošlim izborima.

Tijekom predizbornog skupa Grabar-Kitarović se, govoreći o sljedećem mandatu, obratila u publici nazočnoj ministrici demografije Vesni Bedeković s kojom je, kaže, čeka borba za povratak mladih u demografski opustošena područja Slavonije. O ovom problemu, podsjetila je, govorila je i prije dvije godine, a on nije samo problem Hrvatske, nego i EU-a koji je, uostalom, stavila na razinu potpredsjednika Europske komisije.

Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je u proteklom mandatu pokazala da zna, može i ne boji se voditi Hrvatsku. Predstojeći izbori su put kojim se usmjerava Hrvatska, a oni koji traže dodatne ovlasti za predsjednika žele samo dodatnu moć za sebe, poručila je.

Grabar-Kitarović posjetila je danas Novu Gradišku i Davor gdje se družila s građanima. U Novoj Gradiški je zapalila svijeću podno spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te spomen-obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara