Kolinda nakon mađarske blokade Hrvatske: Oni nas ne ucjenjuju nego štite svoje nacionalne interese

Kolinda nakon mađarske blokade Hrvatske: Oni nas ne ucjenjuju nego štite svoje nacionalne interese

Foto: Twitter

ODLUKA Mađarske o blokadi hrvatskog ulaska u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) nije politički motivirana niti je na ikoji način povezana sa sličnom slovenskom odlukom, rekla je u utorak novinarima u Budimpešti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, naglašavajući da je dobila uvjeravanja mađarske strane da se ne radi ni o kakvoj vrsti ucjene, nego o zaštiti nacionalnih interesa.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u jednodnevnom radnom posjetu Mađarskoj uoči kojeg je iz Budimpešte došla vijest o mađarskom uskraćivanju potpore ulasku Hrvatske u OECD.

"Odluka nije motivirana političkim razlozima"


"Ono što je sasvim jasno nakon ovih razgovora jest da ova odluka nije motivirana političkim razlozima i uvjeravanja koje sam danas dobila je da Mađarska apsolutno dalje želi razvijati s Hrvatskom prijateljstvo na svim razinama, kako u političkom smislu tako i u smislu investicija, gospodarstva i slično", rekla je novinarima hrvatska predsjednica nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova odluka Mađarske nije vezana uz slovensku odluku o blokadi Hrvatske zbog neprihvaćanja rezultata arbitraže i nije vezana ni uz kakvu činjenicu da u tom paketu Mađarska želi ucjenjivati Hrvatsku", naglasila je.

Kaže da su joj objasnili da se radi o mađarskim poslovnim interesima


Dodala je kako je danas u razgovorima dobila objašnjenje da se radi o zaštiti mađarskih poslovnih interesa jer OECD nije politička nego ekonomska organizacija, kao i o problemu općenitog funkcioniranja investicijske i poslovne klime u Hrvatskoj.

Naglasila je također kako je Mađarska nezadovoljna kako se prethodnih godina postupalo u slučaju INA-e i MOL-a, ali i dodala da je danas dogovoreno da će se nastaviti razgovori kako bi se riješila sva otvorena pitanja, pa i problem tih naftnih kompanija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara