Kolinda nam se napokon javila i kaže da nije sudjelovala u propaloj nabavci F-16

Kolinda nam se napokon javila i kaže da nije sudjelovala u propaloj nabavci F-16
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

"NAGLAŠAVAMO da Ured predsjednice, niti Predsjednica osobno, nisu sudjelovali u postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za OSRH te Vas za sve pojedinosti upućujemo na Ministarstvo obrane RH, kao nositelja posla", stoji u odgovoru predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na upit koji smo poslali još prošlog tjedna. Zanimljivo je kako je u dijelu odgovora na naš upit predsjednica potvrdila određenu prepisku, no non-paper, za koji je tvrdila da ne postoji, više ne spominje. No, krenimo redom. 

Tvrdila da non-paper ne postoji

Index je prošlog tjedna uspio dokazati kako je 18. siječnja 2018. godine Petar Mihatov, pomoćnik potpredsjednika vlade Damira Krstičevića, iz američkog veleposlanstva zaprimio dokument pod nazivom "Israel and Greek F-16 Third Party Transfer Whitepaper" koji je datiran na 17. siječnja. Riječ je o tzv. non-paperu u kojem se upozorava hrvatska strana kako nabava izraelske verzije F-16 neće biti moguća.

"Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu", rekla je prije dva tjedna predsjednica Grabar-Kitarović, no to se očito pokazalo kao neistina. Podsjetimo i da je Telegram objavio da je američki vojni ataše krajem siječnja 2018., dakle prije gotovo godinu dana, osobno u Ured predsjednice donio non-paper, dokument kojim američka strana Hrvatsku vrlo jasno upozorava na nepremostive probleme s nabavkom izraelskih borbenih aviona F-16 Barak.

No, na te navode predsjednica se nije očitovala u našem odgovoru. Naime, očigledno je kako se predsjednica želi izvući iz ove priče te sada tvrdi da je, iako vrhovna zapovjednica oružanih snaga, o avionima razgovarala samo - načelno.

Sudjelovala sam samo načelno

"Predsjednica je nekoliko puta načelno, na političkoj razini razgovarala o izraelskoj ponudi, uključujući i s predsjednikom Države Izrael Reuvenom Rivlinom, te američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom i njegovim suradnicima. Nitko od dužnosnika nije dao naslutiti da bi mogli nastati problemi u ishođenju TPT-ja. Štoviše, američki ministar obrane u srpnju 2018. na sastanku s Predsjednicom u Zagrebu izjavio je da hrvatska odluka ima punu i bezuvjetnu potporu SAD-a te da će učiniti sve da se ona što prije realizira", stoji u odgovoru Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica također naglašava da izdavanje TPT-ja za izvoz F-16 Barak u komunikacijama na najvišoj razini do studenog 2018. nije dovođeno u pitanje. Isto tako potvrdila nam je da je postojala određena prepiska, no da je odgovornost bila na Izraelu.

"Pojedinačne prepiske na operativnoj razini bile su stalnim predmetom razgovora stručnih skupina i konzultacija oko sklapanja ugovora između Hrvatske i Države Izrael. Ishođenje TPT-a bilo je isključiva odgovornost Države Izrael. Kao što su naglasili predstavnici Izraela, nepredvidive okolnosti rezultirale su nemogućnošću ishođena TPT-a te ugovor o nabavi F-16 Barak nije potpisan. Hrvatska u ovome postupku nije preuzela materijalne obveze, niti je nastala materijalna šteta, a bilateralni odnosi s našim prijateljima i saveznicima iz Izraela i SAD-a su nenarušeni", stoji na kraju odgovoru predsjednice. Podsjetimo kako se predsjednica svojedobno hvalila i kako je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom za vrijeme sastanka u Parizu pričala o nabavci F-16, no to nam sada nije spomenula.

Plenković se naljutio pa neće više odgovarati

Naglasimo na kraju kako na isti upit, od prije tjedan dana, premijer Andrej Plenković ne želi odgovarati. Ne javlja nam se glasnogovornik vlade. Od kada je Index objavio dva maila iz američkog veleposlanstva, iz vlade su odlučili da se neće javljati na naše pozive, a niti odgovarati na naše upite.

Kako smo neslužbeno saznali, Plenkoviću se nije svidjelo što smo objavili članak pred aktualni sat sabora prošlog tjedna. Kao što mu se nije svidjelo kad smo objavili mailove Martine Dalić na dan kada je imao veliki intervju s tri hrvatska novinara. I tada se oglušio na sve naše upite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara