Kolinda o nepotizmu: To je nasljeđe još od austro-ugarskog sustava

Kolinda o nepotizmu: To je nasljeđe još od austro-ugarskog sustava
Screenshot: N1

KOLINDA Grabar-Kitarović jučer je gostovala na N1 televiziji. Među ostalim stvarima, Kolinda je odgovorila na pitanje o nepotizmu u Hrvatskoj.

Predsjednica kaže da smo za to krivi svi mi, a da je to nešto što se vuče još od vremena Austro-Ugarske.

"Odgovorni smo svi mi svih ovih godina, to je nasljeđe, rekla bih, još austro-ugarskog sustava pa onda dalje. Mislim da se nismo dovoljno snažno borili protiv takvih pojavnosti. Nemojmo korupciju tražiti samo u visokoj politici, ima je, nažalost, na puno razina u Hrvatskoj i mislim da svi možemo tome pridonijeti tako što upozoravamo na probleme, na problematiku koja se odvija oko nas i stvarno da o tome raspravljamo", kaže Kolinda.

"Ali isto tako isticati i te pozitivne primjere. Recimo, gospodin Rimac. Bili smo kod njega, širi taj svoj kampus, vjerujem da će uskoro otvoriti novi kampus svoje tvrtke, jedna iznimno moderna tvrtka, jedan od najvećih, ne samo hrvatskih nego i svjetskih inovatora, uza sve ove probleme koje ima, on se s njima nosi, suočava. Dolaze ljudi, kako mi je rekao, iz 58 nacija svijeta, dakle, ne samo povratnici Hrvati nego i ostali koji rade kod njega i treba nam više takvih tvrtki i država upravo, ne samo država nego i lokalna i regionalna samouprava, svojim djelovanjem moraju poticati razvoj takvih tvrtki, da se prije svega izmiču te administrativne barijere koje postoje, ta dužina sudskih postupaka koje imamo, a korupcija, čak mi kažu strani investitori, nije toliko ni problem njima koliko je nepredvidljivost u Hrvatskoj. Dakle, prečesto mijenjamo ili najavljujemo promjene zakona i poreza, dok se oni snizuju, sve je to dobro. Mislim da moramo ići u tom pravcu rasterećenja rada, dakle, veće plaće za zaposlenika, manja cijena za poslodavca, i to je po meni jedna od temeljnih reformi kojima se može i mora početi rješavanje i demografske problematike", rekla je Kolinda.

Onda je spomenula i promjene u saboru, odnosno česte promjene u klubovima zastupnika.

"Da, to je postalo goruće pitanje i o tome sam dosta razmišljala. Tu imate tri elementa, jedan su, naravno, pravne pretpostavke koje definiraju da zapravo mandat pripada zastupniku, a ne stranci koja ga je stavila na izbornu listu. Drugo je pitanje klupske ili stranačke stege i treće je pitanje neke osobne odgovornosti. Naravno, pravo je svakoga da na bilo koji legalan i legitiman način pokuša doći do većine i prelasci iz jedne stranke u drugu ili iz jednog kluba u drugi nisu problematični sve dok tu nije involvirana nekakva ucjena ili korupcija ili potplaćivanje. Dakle, to je za institucije države da istraže. Ali isto tako postoji i odgovornost ljudi koji su izabrani prema biračima. Dakle, ako su ih oni izabrali za neku političku opciju, je li to prijevara birača ako prijeđu u neki drugi krug", rekla je Kolinda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara