SKANDAL U VOJSCI

Kolinda o vojnim pilotima koji su vozili švercera: Očekujem najoštrije sankcije

Kolinda o vojnim pilotima koji su vozili švercera: Očekujem najoštrije sankcije
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL, EPA

IZ UREDA predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović komentirali su novi skandal u hrvatskoj vojsci.

Podsjetimo, trojica pilota prevozila su švercera oružjem u vojnom helikopteru. Pretresom njihovih kuća pronađeno je i streljivo.

>>> Ovo su vojnici i civili umiješani u skandal, među njima je bivši dogradonačelnik

Iz Kolindinog Ureda kažu da ona ne tolerira ovakve postupke.

Provode se stegovne mjere

"Predsjednica Republike smatra ovakve pojave u Oružanim snagama neprihvatljivim i nedopustivim i izražava zabrinutost što je do takvih događaja uopće moglo doći. Radi se o ozbiljnom incidentu koji je obuhvaćao cijeli niz nezakonitih i nevojničkih postupaka pojedinaca iz sastava 93. zrakoplovne baze. Neće dopustiti da pojedinci svojim nezakonitim i nevojničkim postupcima ukaljaju ugled Hrvatske vojske.

Upravo kako bi se sačuvao ugled Hrvatske vojske, čiji pripadnici u ogromnoj većini svoje dužnosti obnašaju časno, profesionalno i besprijekorno, moraju se razjasniti sve pojedinosti ovog događaja, uključujući i eventualne propuste u crti vođenja i zapovijedanja. Ne može biti niti najmanje tolerancije na ovakve postupke."

U tijeku su stegovni postupci.

"U tom pogledu nedvojbeno je kako je uz kaznenu odgovornost potrebno utvrditi i stegovnu odgovornost involviranih pripadnika Hrvatske vojske, kao i odgovornost drugih pripadnika Hrvatske vojske iz zapovjedne crte, ako su svojim postupcima ili propustima u vođenju i zapovijedanju doprinijeli nastanku ovog nemilog događaja", odgovorio je Ured na upit N1 televizije.

Kolinda će tražiti najoštrije sankcije

"Predsjednica Republike očekuje najoštrije sankcioniranje, kao primjerenu kaznu za počinjena djela i jasnu poruku javnosti kako Hrvatska vojska u svojim redovima neće tolerirati ovakve postupke.

Ponavljam da u Hrvatskoj vojsci služe u ogromnoj većini časni profesionalci i domoljubi i Hrvatska vojska svoje zadaće obavlja besprijekorno. Postupci ovih nečasnih pojedinaca ne mogu narušiti teško stečeni ugled Hrvatske vojske, niti narušiti njezinu spremnost za izvršavanje svih njezinih zadaća.

Kao Vrhovna zapovjednica inzistirat ću na utvrđivanju svih mogućih propusta koji su doveli do ovakvih događaja, na njihovom sankcioniranju i trenutnom otklanjanju", stoji u odgovoru s Pantovčaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara